Minimum, maksimum

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Minimum, maksimum

Post autor: Kanodelo »

Od razu mówie, że nie wiem czy to dobry dział, w razie czego proszę o przeniesienie

Jak wykazać, że
\(\displaystyle{ \max\{x_1,x_2,...,x_n\}=-\min\{-x_1,-x_2,...,-x_n\}}\)
I czy to wogóle jest prawdziwe?
brzoskwinka1

Minimum, maksimum

Post autor: brzoskwinka1 »

To jest prawda.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Minimum, maksimum

Post autor: Kanodelo »

No a jak to uzasadnić?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Minimum, maksimum

Post autor: Vax »

Bez straty ogólności \(\displaystyle{ x_1 \le x_2 \le ... \le x_n \iff -x_1 \ge -x_2 \ge ... \ge -x_n}\) wtedy \(\displaystyle{ x_n = \max\{x_1,x_2,...,x_n\}}\) oraz \(\displaystyle{ -\min\{-x_1,-x_2,...,-x_n\} = -(-x_n) = x_n}\) qed.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Minimum, maksimum

Post autor: »

Jeśli \(\displaystyle{ \max\{x_1,x_2,...,x_n\}=a}\), to po pierwsze \(\displaystyle{ \forall_i \ x_i \le a}\), a po drugie \(\displaystyle{ \exists_i\ x_i=a}\). W takim razie \(\displaystyle{ \forall_i\ -x_i \ge -a}\) oraz \(\displaystyle{ \exists_i \ -x_i=-a}\), a to oznacza, że \(\displaystyle{ \min\{-x_1,-x_2,...,-x_n\}=-a}\).

Q.
ODPOWIEDZ