cecha liczby

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

cecha liczby

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ m}\) i \(\displaystyle{ n(n\neq0)}\) będą liczbami naturalnymi.
Niech \(\displaystyle{ \left \lfloor \frac{m}{n} \right \rfloor =p}\) oraz \(\displaystyle{ \left \lfloor \frac{m}{n+1} \right \rfloor=q}\). Znaleźć \(\displaystyle{ \left \lfloor \frac{m}{n(n+1)} \right \rfloor.}\)
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

cecha liczby

Post autor: JakimPL »

Bez jakichkolwiek rachunków będzie to \(\displaystyle{ p-q-k_i}\), gdzie \(\displaystyle{ k_i\in\{0,1\}}\) i zależy od \(\displaystyle{ m}\) oraz \(\displaystyle{ n}\) w jakiś sposób. W jaki konkretnie, to już trzeba przeliczyć .
ODPOWIEDZ