symbol Legendre'a

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

symbol Legendre'a

Post autor: 21mat »

Oblicz symbol Legendre'a korzystając z prawa wzajemności reszt kwadratowych:
\(\displaystyle{ ( \frac{71}{73})}\)
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

symbol Legendre'a

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ \left(\frac{71}{73}\right) = \left(\frac{73}{71}\right) = \left(\frac{2}{71}\right) = (-1)^{\frac{71^2-1}{8}} = (-1)^{\frac{70\cdot 72}{8}} = (-1)^{35\cdot 18} = 1}\)
21mat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 319
Rejestracja: 23 mar 2011, o 09:58
Płeć: Mężczyzna

symbol Legendre'a

Post autor: 21mat »

Dzięki bardzo -- 5 maja 2012, o 17:34 --A jak mam \(\displaystyle{ ( \frac{-219}{383} )}\) ?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

symbol Legendre'a

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ \left(\frac{-219}{383}\right) = \left(\frac{383-219}{383}\right) = \left(\frac{164}{383}\right) = \left(\frac{4}{383}\right)\left(\frac{41}{383}\right) = \left(\frac{41}{383}\right) = \left(\frac{383}{41}\right) = \left(\frac{14}{41}\right) = \left(\frac{2}{41}\right)\left(\frac{7}{41}\right) = (-1)^{\frac{41^2-1}{8}}\left(\frac{41}{7}\right) = (-1)^{\frac{40\cdot 42}{8}}\left(\frac{6}{7}\right) = (-1)^{5\cdot 42}\cdot (-1) = -1}\)
ODPOWIEDZ