algorytm Euklidesa

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

algorytm Euklidesa

Post autor: withdrawn »

Pokazać ( używając algorytmu Euklidesa) , że \(\displaystyle{ (a,b) = nwd(a,b) := d}\) można zapisać w postaci \(\displaystyle{ ka + lb}\) gdzie \(\displaystyle{ k,l \in Z}\) tak więc w szczegolnosci jesli \(\displaystyle{ a,b}\) są wzglednie pierwsze to istnieją \(\displaystyle{ k,l \in Z}\) że : \(\displaystyle{ 1 = ka + lb}\).
Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

algorytm Euklidesa

Post autor: Spektralny »

Jest to tzw. rozszerzony algorytm Euklidesa:



Polego on de facto na sprytnym zapisaniu tego co dostajesz przy zwykłym algorytmie Euklidesa (działa oczywiście w ogólnych pierścieniach Euklidesowych).
ODPOWIEDZ