Wykazanie niepodzielności przez 11

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Paulpentax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 5 razy

Wykazanie niepodzielności przez 11

Post autor: Paulpentax »

Wykazać, że kolejne cyfry liczby trzycyfrowej tworzą ciąg rosnący, to liczba ta nie dzieli się przez 11.
Korzystając z cechy podzielności 11 stwierdziłem że dla liczby 3 cyfrowej postaci \(\displaystyle{ \overline{xyz}}\) (jak się w TeX'ie robi kreskę nad wyrażeniem inaczej niż korzystając z /frac?) musi zachodzić:

\(\displaystyle{ x+z-y=11k \ \ \ k \in \mathbb Z \ \wedge x,y,z \in \mathbb N \wedge \ x<y<z \ \wedge \ x \le 7, \ y \le 8, \ z \le 9}\), jednakowoż, co najistotniejszą rzeczą jest, nie wiem jaki przedsięwziąć kolejny krok.

Sugestie mile widziane.
Ostatnio zmieniony 31 mar 2012, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kreska nad wyrażeniem: \overline{...} .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wykazanie niepodzielności przez 11

Post autor: piasek101 »

Raczej \(\displaystyle{ x+z=y}\)
Paulpentax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 5 razy

Wykazanie niepodzielności przez 11

Post autor: Paulpentax »

No racja. Teraz to już prosto.
ODPOWIEDZ