Coś o parametrze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kisiu111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 lut 2007, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Far Far Away
Podziękował: 2 razy

Coś o parametrze

Post autor: kisiu111 »

Wyznacz wszystkie wartosci parametru a dla ktorych rownanie |x+|x|+a|+|x-|x|-a|=2 ma dokladnie trzy rozwiazania
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Coś o parametrze

Post autor: arek1357 »

NNo bawiłem się trochę tym trza brać podprzypadki i przypadki dla x>=0 x
kisiu111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 lut 2007, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Far Far Away
Podziękował: 2 razy

Coś o parametrze

Post autor: kisiu111 »

arek mozesz troche to rozwinac?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Coś o parametrze

Post autor: arek1357 »

nno spróbuję
I x>=0 czyli mamy:
|x+x+a|+|x-x-a|=2
|2x+a|+|a|=2
rozważasz teraz podprzypadek że:
2x+a>=0
x>=-0.5a czyli masz że a=0 to mamy:
a
kisiu111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 17 lut 2007, o 16:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Far Far Away
Podziękował: 2 razy

Coś o parametrze

Post autor: kisiu111 »

Arek podaj całe dokładne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5749
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Coś o parametrze

Post autor: arek1357 »

spróbuję ci to jutro przysłać w jpg podaj meil sfotografuję bo tyle pisania że się nie da..
ODPOWIEDZ