Co większe

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
krlfilip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2012, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Co większe

Post autor: krlfilip »

Która z liczb jest większa \(\displaystyle{ 2 ^{3000}}\) czy \(\displaystyle{ 3 ^{2000}\ ?}\) Odp uzasadnij.

Nie wiem jak się zabrac za to. Za pomoc z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, o 20:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Co większe

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2 ^{3000}=(2^3)^{1000}=8^{1000}\\3 ^{2000}=(3^2)^{1000}=9^{1000}}\)
krlfilip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2012, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Co większe

Post autor: krlfilip »

A można zrobic
\(\displaystyle{ 3 ^{2000}}\) skracamy o 1000 i mamy\(\displaystyle{ 3 ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 2 ^{3000}}\) skracamy o 1000 i mamy \(\displaystyle{ 2 ^{3}}\)
Czyli \(\displaystyle{ 3^{2}=9}\) a \(\displaystyle{ 2 ^{3}=8}\)
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, o 17:47 przez krlfilip, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Co większe

Post autor: anna_ »

Skrócić to sobie możesz ułamek, a nie potęgę.
krlfilip
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 26 lut 2012, o 20:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Co większe

Post autor: krlfilip »

Ok, dziękuje za pomoc.
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 13 razy

Co większe

Post autor: RSM »

krlfilip, możesz, ale wtedy musisz spierwiastkować obie strony pierwiastkiem stopnia 1000.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Co większe

Post autor: anna_ »

Tyle, że pierwiastkownie nie ma nic wspólnego ze skracaniem.
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 13 razy

Co większe

Post autor: RSM »

anna_ pisze:Tyle, że pierwiastkownie nie ma nic wspólnego ze skracaniem.
Oczywiście. Przynajmniej nie w tym sensie o jakim myślał autor tematu.
ODPOWIEDZ