1.Pisząc kolejne wielokrotności liczby \(\displaystyle{ 3}\), otrzymujemy rozwinięci dziesiętne nieskończone
\(\displaystyle{ 0.3691215182124273033...}\)
Uzasadnij że jest to liczna niewymierna>
2. Dane są liczby nieujemne \(\displaystyle{ a, b, c}\) takie, że \(\displaystyle{ a+b+c=1}\). Uzasadnij że
\(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(a+c) \le \frac{8}{27}}\)
Proszę o chociaż jedno z tych zadań:)
niewymiernosci liczb i inne
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 mar 2012, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Starogard Gdański
niewymiernosci liczb i inne
Ostatnio zmieniony 16 mar 2012, o 20:47 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Ułamki w LaTeX-u zapisuj jako \frac{licznik}{mianownik}. Wyrażenie "mniejsze lub równe" - jako \le . Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Ułamki w LaTeX-u zapisuj jako \frac{licznik}{mianownik}. Wyrażenie "mniejsze lub równe" - jako \le . Temat umieszczony w złym dziale.
niewymiernosci liczb i inne
ad 2. Bezpośrednie zastosowanie nierówności pomiędzy średnią arytmetyczną i geometryczną:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{xyz}\le\frac{x+y+z}{3}}\)
dla liczb nieujemnych \(\displaystyle{ x,y,z.}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{xyz}\le\frac{x+y+z}{3}}\)
dla liczb nieujemnych \(\displaystyle{ x,y,z.}\)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
niewymiernosci liczb i inne
2)
Przy warunku \(\displaystyle{ a+b+c=1}\) mamy:
\(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(a+c)=(1-c)(1-a)(1-b)}\)
Z nierówności pomiędzy średnią geometryczną a arytmetyczną dostajemy natomiast:
\(\displaystyle{ \left( 1-c \right) \left( 1-a \right) \left( 1-b \right) \le \left( \frac{ \left( 1-c \right) + \left( 1-a \right) + \left( 1-b \right) }{3} \right) ^3= \frac{ \left( 3- \left( a+b+c \right) \right) ^3}{27} = \frac{8}{27}}\)
cbdo.
Przy warunku \(\displaystyle{ a+b+c=1}\) mamy:
\(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(a+c)=(1-c)(1-a)(1-b)}\)
Z nierówności pomiędzy średnią geometryczną a arytmetyczną dostajemy natomiast:
\(\displaystyle{ \left( 1-c \right) \left( 1-a \right) \left( 1-b \right) \le \left( \frac{ \left( 1-c \right) + \left( 1-a \right) + \left( 1-b \right) }{3} \right) ^3= \frac{ \left( 3- \left( a+b+c \right) \right) ^3}{27} = \frac{8}{27}}\)
cbdo.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 mar 2012, o 20:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Starogard Gdański
niewymiernosci liczb i inne
Dzieki wielkie za pomoc przy tym zadaniu mniej wiecej rozumiem tylko czy moglbys mi jeszcze wytlumaczyc to przejscie miedzy srednia geometryczna a arytmetyczna?