Wykaż, że
a) dla każdej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ a}\) zachodzi nierówności \(\displaystyle{ 4a^2 + 1 \ge 4a}\);
b) suma dowolnej liczby dodatniej i jej odwrotności jest nie mniejsza od 2;
c) jeśli \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są liczbami tego samego znaku, to \(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2}\)
wykaż, że- 3 nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
wykaż, że- 3 nierówności
Ostatnio zmieniony 14 mar 2012, o 20:32 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny Kod LaTeX-a. "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Brak polskich znaków.
Powód: Niepoprawny Kod LaTeX-a. "III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - http://matematyka.pl/regulamin.htm Brak polskich znaków.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wykaż, że- 3 nierówności
b)
\(\displaystyle{ a+ \frac{1}{a} \ge 2/ \cdot a\\a^2-2a+1 \ge 0\\
(a-1)^2 \ge 0}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2/ \cdot ab\\a^2+b^2-2ab \ge 0\\
(a+b)^2 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ a+ \frac{1}{a} \ge 2/ \cdot a\\a^2-2a+1 \ge 0\\
(a-1)^2 \ge 0}\)
c)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}+ \frac{b}{a} \ge 2/ \cdot ab\\a^2+b^2-2ab \ge 0\\
(a+b)^2 \ge 0}\)
- silicium2002
- Użytkownik
- Posty: 786
- Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 114 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dzierżoniów
- Podziękował: 15 razy
wykaż, że- 3 nierówności
I po przeniesieniu na drugą stronę i wykonanie wzoru skróconego mnożenia zadanie jest skończone? Czy jeszcze trzeba coś zrobić np. podać przykład podstawiając pod a,b dowolną liczbę?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
wykaż, że- 3 nierówności
Jak masz wykazać, że coś zachodzi dla dowolnej liczby rzeczywistej to nie musisz podawać przykładu, jeśli o to Cię nie pytają.