Wykaż z definicji że liczba jest niewymierna
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wykaż z definicji że liczba jest niewymierna
Wykaż z definicji że liczba \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\) jest niewymierna. Nie mam pojęcia o co chodzi. Z góry dziękuje za pomoc
Wykaż z definicji że liczba jest niewymierna
Znasz dowód niewymierności \(\displaystyle{ \sqrt{2}?}\) Musiał być robiony na lekcji. Postępuj podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Wykaż z definicji że liczba jest niewymierna
właśnie nie miałem żadnych warunków. Wiem jedynie co oznacza że dana chwila jest liczbą niewymierną.
Wykaż z definicji że liczba jest niewymierna
Chwila niewymierna - mocno filozoficzne
Przypuszczamy, że \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\) jest liczbą wymierną, więc \(\displaystyle{ \sqrt{7}=\frac{m}{n}}\) dla pewnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ m,n}\) względnie pierwszych (ułamek po maksymalnym uproszczeniu). Więc mamy po podniesieniu do kwadratu \(\displaystyle{ 7n^2=m^2.}\) Zbadaj liczbę siódemek w rozkładzie na czynniki pierwsze lewej i prawej strony.
Przypuszczamy, że \(\displaystyle{ \sqrt{7}}\) jest liczbą wymierną, więc \(\displaystyle{ \sqrt{7}=\frac{m}{n}}\) dla pewnych liczb naturalnych \(\displaystyle{ m,n}\) względnie pierwszych (ułamek po maksymalnym uproszczeniu). Więc mamy po podniesieniu do kwadratu \(\displaystyle{ 7n^2=m^2.}\) Zbadaj liczbę siódemek w rozkładzie na czynniki pierwsze lewej i prawej strony.