Wybór liczb ze zbioru

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Elek112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Wybór liczb ze zbioru

Post autor: Elek112 »

Mamy zbiór liczb \(\displaystyle{ x = {1,2,3,4....n}}\)

W zbiorze \(\displaystyle{ x}\) jest dokładnie \(\displaystyle{ m}\) liczb pierwszych.

Wybieramy dowolne \(\displaystyle{ (m+1)}\) liczb ze zbioru \(\displaystyle{ x}\).

I musimy udowodnić, że wśród tych wybranych \(\displaystyle{ m+1}\) liczb istnieje conajmniej jedna, która jest dzielnikiem iloczynu powstałych liczb.
Ostatnio zmieniony 4 mar 2012, o 18:15 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wyrażeń matematycznych w nazwie tematu.
leapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 622
Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 86 razy

Wybór liczb ze zbioru

Post autor: leapi »

każda wybrana liczba będzie dzielić iloczyn. Na pewno dobrze przepisałeś zadanie.?
Elek112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 09:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 28 razy

Wybór liczb ze zbioru

Post autor: Elek112 »

tam zamiast powstałych powinno być pozostałych mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wybór liczb ze zbioru

Post autor: Vax »

Lemat: Zauważmy, że dla całkowitych dodatnich x,y,z spełniających \(\displaystyle{ x,y > [\frac{z}{2}]}\) zachodzi \(\displaystyle{ x+y > z}\) (dowód łatwy, zostawiam jako ćwiczenie). Oznaczmy nasze \(\displaystyle{ m+1}\) liczb jako \(\displaystyle{ a_1,a_2,...,a_{m+1}}\), jeżeli któraś z nich jest równa 1, to teza zachodzi (1 dzieli dowolną liczbę całkowitą), dodatkowo jeżeli pewne dwie liczby są takie same to teza oczywiście również zachodzi, możemy więc założyć, że wszystkie spośród danych liczb są parami różne i różne od 1. Oznaczmy:

\(\displaystyle{ a_1\cdot a_2\cdot ... \cdot a_{m+1} = p_1^{b_1}\cdot p_2^{b_2} \cdot ... \cdot p_k^{b_k} (*) , p_i \in \mathbb_{P}}\) \(\displaystyle{ , b_i \in \mathbb_{Z_+}}\)

Teza jest równoważna pokazaniu, że wśród naszych \(\displaystyle{ m+1}\) liczb istnieje taka \(\displaystyle{ a_j}\), że \(\displaystyle{ a_j = p_1^{c_1} \cdot p_2^{c_2} \cdot ... \cdot p_k^{c_k}}\), gdzie \(\displaystyle{ c_1 \le [\frac{b_1}{2}] \wedge c_2 \le [\frac{b_2}{2}] \wedge ... \wedge c_k \le [\frac{b_k}{2}]}\)

(Wówczas w iloczynie pozostałych m liczb odpowiednie wykładniki przy liczbach pierwszych będą nie mniejsze niż wykładniki odpowiednich liczb pierwszych w liczbie \(\displaystyle{ a_j}\), czyli inaczej mówiąc liczba \(\displaystyle{ a_j}\) będzie dzieliła iloczyn pozostałych liczb, a oto nam chodzi), załóżmy nie wprost, że tak nie jest, czyli przynajmniej jeden z wykładników przy którejś liczbie pierwszej w każdej z liczb \(\displaystyle{ a_1,a_2,...,a_{m+1}}\) jest większy, niż odpowiednia cecha, tj:

\(\displaystyle{ a_1 = p_{x_{\lbrace1,1\rbrace}}^{d_{x_{\lbrace1,1\rbrace}}} \cdot p_{x_{\lbrace 1,2\rbrace}}}^{d_{x_{\lbrace 1,2\rbrace}}} \cdot ... \\ \\ a_2 = p_{x_{\lbrace2,1\rbrace}}^{d_{x_{\lbrace 2,1\rbrace}}}\cdot p_{x_{\lbrace2,2\rbrace}}^{d_{x_{\lbrace2,2\rbrace}}}\cdot ... \\ \\ ... \\ \\ a_{m+1} = p_{x_{\lbrace m+1,1\rbrace}}^{d_{x_{\lbrace m+1,1\rbrace}}} \cdot p_{x_{\lbrace m+1,2\rbrace}}^{d_{x_{\lbrace m+1,2\rbrace}}} \cdot ...}\)

gdzie \(\displaystyle{ d_{x_{\lbrace1,1\rbrace}} > [\frac{b_{x_{\lbrace1,1\rbrace}}}{2}] \wedge d_{x_{\lbrace2,1\rbrace}} > [\frac{b_{x_{\lbrace2,1\rbrace}}}{2}] ... \\ \\ d_{x_{\lbrace m+1,1\rbrace}} > [\frac{b_{x_{\lbrace m+1,1\rbrace}}}{2}]}\)

Zauważmy jednak, że zbiór \(\displaystyle{ \lbrace x_{\lbrace1,1\rbrace} , x_{\lbrace2,1\rbrace} , ... , x_{\lbrace m+1,1\rbrace}\rbrace}\) nie może posiadać parami różnych elementów (wówczas mielibyśmy m+1 liczb pierwszych, a z założenia jest ich m) czyli wymnażając \(\displaystyle{ a_1 \cdot a_2 \cdot ... \cdot a_{m+1}}\) dostaniemy w wykładniku pewnej liczby pierwszej sumę co najmniej dwóch liczb, które są większe niż cecha połowy odpowiedniego wykładnika liczby pierwszej z \(\displaystyle{ (*)}\) co na mocy lematu będzie większe niż dana liczba, sprzeczność.
ODPOWIEDZ