Udwodnij twierdzenie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kamileczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 26 lis 2006, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Udwodnij twierdzenie

Post autor: kamileczek »

Zad. 1
Udowodnij następujace twierdzenie:
"Suma liczby dwucyfrowej i liczby powstałej z przestawienia cyfr tej liczby jest liczbą podzielną przez 11".

Zad. 2
Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n[kwadrat] + n jest parzysta.


O wiele pilniejsze jest zad.1. Błagam o szybką pomoc!!!
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Udwodnij twierdzenie

Post autor: ariadna »

1)
a-cyfra dzisiątek
b-cyfra jedności liczby
\(\displaystyle{ (10a+b)+(10b+a)=11a+11b=11(a+b)}\)
2)
\(\displaystyle{ n^{2}+n=n(n+1)}\)
Iloczyn dwóch kolejnych liczb naturalnych jest zawsze parzysty, gdyż jedna z nich na pewno dzieli sie przez dwa.
ODPOWIEDZ