Wyznacz wszystkie pary licz, ktorych NWD wynosi \(\displaystyle{ 15}\), a NWW jest równa \(\displaystyle{ 1260}\).
Nigdy nie robiłem zadań tego typu.
Poszukałem ich na forum ale wiele mi nie dały.
Doszedłem, do tego:
\(\displaystyle{ a=15x}\)
\(\displaystyle{ b=15y}\)
\(\displaystyle{ NWD(x,y)=1}\)
\(\displaystyle{ ab=84}\)
Co dalej z tym robić
wyznaczyc pary liczb znajac NWD i NWW
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
wyznaczyc pary liczb znajac NWD i NWW
masz błąd:
\(\displaystyle{ ab=15x \cdot 15y}\)
\(\displaystyle{ xy=84}\), a nie \(\displaystyle{ ab=84}\)
szukasz par liczb:
\(\displaystyle{ x=1 \Rightarrow y=84}\)
\(\displaystyle{ x=3 \Rightarrow y=28}\)
itd
\(\displaystyle{ ab=15x \cdot 15y}\)
\(\displaystyle{ xy=84}\), a nie \(\displaystyle{ ab=84}\)
szukasz par liczb:
\(\displaystyle{ x=1 \Rightarrow y=84}\)
\(\displaystyle{ x=3 \Rightarrow y=28}\)
itd
- snd0cff
- Użytkownik
- Posty: 199
- Rejestracja: 6 gru 2009, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 10 razy
wyznaczyc pary liczb znajac NWD i NWW
czyli krótko mówiąc,\(\displaystyle{ 2}\) liczby takie, by ich iloczyn był równy \(\displaystyle{ 84}\)?
zadnych dodatkowych warunków?
bo takich liczb bedzie "trochę" dużo.
zadnych dodatkowych warunków?
bo takich liczb bedzie "trochę" dużo.