Czy zachodzi równanie ?
Czy zachodzi równanie ?
czy wśrod liczb naturalnych dodatnich istnieją takie liczby które spełniają równanie :
\(\displaystyle{ a \cdot 2 ^{a} +b ^{} \cdot 2 ^{b} =c \cdot 2 ^{c}}\) ? Jak to ugryźć ?
\(\displaystyle{ a \cdot 2 ^{a} +b ^{} \cdot 2 ^{b} =c \cdot 2 ^{c}}\) ? Jak to ugryźć ?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Czy zachodzi równanie ?
Nie.
Wskazówka: Pokaż, że założenie \(\displaystyle{ a<b<c}\) nie wpływa na ogólność równania i wtedy poszukaj sprzeczności.
Wskazówka: Pokaż, że założenie \(\displaystyle{ a<b<c}\) nie wpływa na ogólność równania i wtedy poszukaj sprzeczności.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Czy zachodzi równanie ?
Spróbuj pokazać, że gdy to założenie nie jest spełnione, to to równanie jest sprzeczne. Pokaż jakieś próby to pomogę (mam nadzieję, że się nie pomyliłem).
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Czy zachodzi równanie ?
To nic nie datatteredspire pisze:Spróbuj pokazać, że gdy to założenie nie jest spełnione, to to równanie jest sprzeczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Czy zachodzi równanie ?
Tak, to nie będzie dowód na sprzeczność w ogólnym przypadku. Po prostu niech sama coś zrobi, będą próby, to będzie można pomóc, a nie od razu gotowca dawać. Ja robiłem to tak, że najpierw pokazałem sprzeczność w pozostałych przypadkach, a potem w tym. W sumie to powinienem był dodać "najpierw spróbuj pokazać".
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Czy zachodzi równanie ?
Może tak:
Przede wszystkim musi być \(\displaystyle{ c>a \ge b}\). Załóżmy, że \(\displaystyle{ a>b}\). Wtedy jeśli \(\displaystyle{ b}\) jest nieparzyste, to \(\displaystyle{ c2^c=a2^a+b2^b=2^b(a2^{a-b}+b)}\) i nawias jest liczbą nieparzystą. Lewa podzielna przez \(\displaystyle{ 2^c}\), prawa nie (bo \(\displaystyle{ b<c}\)) - sprzeczność. Jeśli \(\displaystyle{ b}\) jest parzyste i nie jest potęgą dwójki, to \(\displaystyle{ b}\) w rozkładzie na czynniki pierwsze mamy \(\displaystyle{ b=2^{\alpha}p_1p_2...p_n \stackrel{\text{ozn.}}{=}2^{\alpha} \cdot q}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha \le a-b}\) (gdy \(\displaystyle{ \alpha>a-b}\) podobnie) i wtedy \(\displaystyle{ c2^c=a2^a+b2^b=2^{b+\alpha}(a2^{a-b-\alpha}+q)}\) i znów nawias jest nieparzysty, zatem prawa musi być podzielna przez \(\displaystyle{ 2^c}\), czyli \(\displaystyle{ c \le b+\alpha \le b+a-b=a}\) - sprzeczność. I wreszcie gdy \(\displaystyle{ b=2^x}\) dla pewnego \(\displaystyle{ x}\), to znów po rozważeniu przypadków \(\displaystyle{ x+b<a}\) i \(\displaystyle{ x+b \ge a}\) mamy sprzeczność. Da się to uprościć od razu rozkładając liczby na czynniki pierwsze.
Można jeszcze udowodnić, że liczby postaci \(\displaystyle{ a2^a}\) mają \(\displaystyle{ a}\) zer na końcu w zapisie binarnym i jedynkę na \(\displaystyle{ (a+1)}\)-ym miejscu i skorzystać z własności dodawania w zapisie binarnym, ale nie chce mi się już teraz nad tym myśleć
Przede wszystkim musi być \(\displaystyle{ c>a \ge b}\). Załóżmy, że \(\displaystyle{ a>b}\). Wtedy jeśli \(\displaystyle{ b}\) jest nieparzyste, to \(\displaystyle{ c2^c=a2^a+b2^b=2^b(a2^{a-b}+b)}\) i nawias jest liczbą nieparzystą. Lewa podzielna przez \(\displaystyle{ 2^c}\), prawa nie (bo \(\displaystyle{ b<c}\)) - sprzeczność. Jeśli \(\displaystyle{ b}\) jest parzyste i nie jest potęgą dwójki, to \(\displaystyle{ b}\) w rozkładzie na czynniki pierwsze mamy \(\displaystyle{ b=2^{\alpha}p_1p_2...p_n \stackrel{\text{ozn.}}{=}2^{\alpha} \cdot q}\) gdzie \(\displaystyle{ \alpha \le a-b}\) (gdy \(\displaystyle{ \alpha>a-b}\) podobnie) i wtedy \(\displaystyle{ c2^c=a2^a+b2^b=2^{b+\alpha}(a2^{a-b-\alpha}+q)}\) i znów nawias jest nieparzysty, zatem prawa musi być podzielna przez \(\displaystyle{ 2^c}\), czyli \(\displaystyle{ c \le b+\alpha \le b+a-b=a}\) - sprzeczność. I wreszcie gdy \(\displaystyle{ b=2^x}\) dla pewnego \(\displaystyle{ x}\), to znów po rozważeniu przypadków \(\displaystyle{ x+b<a}\) i \(\displaystyle{ x+b \ge a}\) mamy sprzeczność. Da się to uprościć od razu rozkładając liczby na czynniki pierwsze.
Można jeszcze udowodnić, że liczby postaci \(\displaystyle{ a2^a}\) mają \(\displaystyle{ a}\) zer na końcu w zapisie binarnym i jedynkę na \(\displaystyle{ (a+1)}\)-ym miejscu i skorzystać z własności dodawania w zapisie binarnym, ale nie chce mi się już teraz nad tym myśleć
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Czy zachodzi równanie ?
Założenie \(\displaystyle{ c>b >a}\) (w pozostałych przypadkach zachodzić to równanie nie może, co łatwo pokazać)
\(\displaystyle{ a \cdot 2^a+b \cdot 2^b=c \cdot 2^c \Leftrightarrow a \cdot 2^a+b \cdot 2^{b-a} \cdot 2^a=c \cdot 2^a \cdot 2^{c-a} \Leftrightarrow a+b \cdot 2^{b-a}=c \cdot 2^{c-a} \Leftrightarrow a=c \cdot 2^{c-a}-b \cdot 2^{b-a} \Leftrightarrow \frac{a}{b}=\frac{c}{b} \cdot 2^{c-a}-2^{b-a} \Leftrightarrow \frac{a}{b}=2^{b-a} \cdot \left(\frac{c}{b} \cdot 2^{c-b}-1\right)}\) - sprzeczność na mocy założenia jako że liczba mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\) jest równa liczbie od \(\displaystyle{ 1}\) większej.
\(\displaystyle{ a \cdot 2^a+b \cdot 2^b=c \cdot 2^c \Leftrightarrow a \cdot 2^a+b \cdot 2^{b-a} \cdot 2^a=c \cdot 2^a \cdot 2^{c-a} \Leftrightarrow a+b \cdot 2^{b-a}=c \cdot 2^{c-a} \Leftrightarrow a=c \cdot 2^{c-a}-b \cdot 2^{b-a} \Leftrightarrow \frac{a}{b}=\frac{c}{b} \cdot 2^{c-a}-2^{b-a} \Leftrightarrow \frac{a}{b}=2^{b-a} \cdot \left(\frac{c}{b} \cdot 2^{c-b}-1\right)}\) - sprzeczność na mocy założenia jako że liczba mniejsza od \(\displaystyle{ 1}\) jest równa liczbie od \(\displaystyle{ 1}\) większej.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Czy zachodzi równanie ?
Nie musisz przy każdym przejściu pisać równoważności. Przyjmuje się konwencję, że zestaw równości pisanych jedna pod drugą w domyśle jest zestawem równości równoważnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Czy zachodzi równanie ?
Tak, wiem, ale jakoś wygodniej mi pisać i czytać od lewej do prawej niż z góry na dół, a skoro jest to dopuszczalne, to z tego korzystam.