Witam.
Potrafię na kartce policzyć pierwiastek drugiego stopnia, lecz zastanawiam się, czy można policzyć pierwiastek 3 stopnia pewnej liczby?
Pozdrawiam, ~Patryk.
Drobna poprawka:
Wiem, że można policzyć pierwiastek 3 stopnia, lecz chodzi mi o to, czy można to zrobić na kartce, korzystając najwyżej z prostego kalkulatora.
Obliczenie pierwiastka 3 stopnia.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 23 gru 2011, o 22:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 3 razy
Obliczenie pierwiastka 3 stopnia.
wystarczy kalkulator z dwoma klawiszami \(\displaystyle{ \sqrt{}}\) oraz *:
liczba przy pierwiastku mówi ile razy należy go nadusić
\(\displaystyle{ \sqrt[1]{}*\sqrt[2]{}*\sqrt[4]{}*\sqrt[8]{}*\sqrt[16]{}*}\)...
obserwuj wyświetlacz po każdym *, kiedy zmiany będą wystarczająco małe naciśnij \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)
liczba przy pierwiastku mówi ile razy należy go nadusić
\(\displaystyle{ \sqrt[1]{}*\sqrt[2]{}*\sqrt[4]{}*\sqrt[8]{}*\sqrt[16]{}*}\)...
obserwuj wyświetlacz po każdym *, kiedy zmiany będą wystarczająco małe naciśnij \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)