niewymierna liczba
niewymierna liczba
Niech r będzie liczbą wymierną \(\displaystyle{ (r \neq 0)}\), a x- liczbą niewymierną. Udowodnić, że r+x i rx jest niewymierne.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
niewymierna liczba
Rób nie wprost z definicji liczby wymiernej. Załóż, że ta \(\displaystyle{ r+x}\) (lub \(\displaystyle{ rx}\), oba te przypadki wydają mi się równie łatwe), która ma wyjść niewymierna, jest wymierna i że jest równa \(\displaystyle{ \frac{p}{q}}\) dla pewnych \(\displaystyle{ p \in \mathbb{Z}, q \in \mathbb{N}}\) i doprowadź do sprzeczności z założeniami z zadania (przez \(\displaystyle{ \mathbb{Z}}\) rozumiem liczby całkowite).
niewymierna liczba
Zał.: \(\displaystyle{ p,q \in \mathbb{Z}; r \in \mathbb{Q}; x \in \mathbb{NQ}}\) NQ-zb. liczb niewymiernych
Teza: \(\displaystyle{ r+x= \frac{p}{q}}\)
Dowód:
\(\displaystyle{ r+x= \frac{p}{q}}\)
Jeżeli suma tych dwóch liczb ma być ułamkiem zwykłym, to obie liczby da się przedstawić w postaci ułamka zwykłego. A ponieważ x jest liczbą niewymierną, czyli taką, której się nie da przedstawić za pomocą takiego ułamka, to dochodzimy do sprzeczności. Suma r+x jest niewymierna.
Tak może być?
Teza: \(\displaystyle{ r+x= \frac{p}{q}}\)
Dowód:
\(\displaystyle{ r+x= \frac{p}{q}}\)
Jeżeli suma tych dwóch liczb ma być ułamkiem zwykłym, to obie liczby da się przedstawić w postaci ułamka zwykłego. A ponieważ x jest liczbą niewymierną, czyli taką, której się nie da przedstawić za pomocą takiego ułamka, to dochodzimy do sprzeczności. Suma r+x jest niewymierna.
Tak może być?
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
niewymierna liczba
Nie możesz tak uzasadniać, bo nie zawsze tak musi być - suma dwóch liczb niewymiernych może być wymierna.kuba7687 pisze:\(\displaystyle{ r+x= \frac{p}{q}}\)
Jeżeli suma tych dwóch liczb ma być ułamkiem zwykłym, to obie liczby da się przedstawić w postaci ułamka zwykłego. (...) Tak może być?
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
niewymierna liczba
Tezę też źle zapisałeś, powinno być: \(\displaystyle{ r+x \not\in \mathbb{Q}}\).
Dowód bym napisał tak:
Zauważ, że w tym przypadku założenie o tym, że \(\displaystyle{ r\ne 0}\) nie jest potrzebne.
Drugie zadanie (z \(\displaystyle{ rx}\)) zrobisz bardzo podobnie.
Dowód bym napisał tak:
Dowodzik:
Drugie zadanie (z \(\displaystyle{ rx}\)) zrobisz bardzo podobnie.