Funkcja Mobiusa

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kasiczka15m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Funkcja Mobiusa

Post autor: kasiczka15m »

\(\displaystyle{ \sum_{d|999}\mu(d)}=?}\)

czy rozwiązaniem bedzie 999?
eMaerthin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 12 paź 2011, o 19:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 10 razy

Funkcja Mobiusa

Post autor: eMaerthin »

na wikipedii czytamy, że dla \(\displaystyle{ n>1}\) \(\displaystyle{ \sum_{d|n}{\mu(d)}=0}\). Nie wydaje się to trudne... Zresztą dla \(\displaystyle{ n=999}\) da się to sprawdzić ręcznie
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Funkcja Mobiusa

Post autor: Sylwek »

Dla \(\displaystyle{ n=999}\) istotnie łatwo sprawdzić ręcznie, a aby dowieść powyższy fakt, wystarczy pokazać, że funkcja \(\displaystyle{ \mu}\) jest multiplikatywna, funkcja stale równa 1 też jest multiplikatywna, a \(\displaystyle{ \sum_{d|n}{\mu(d)}}\) to po prostu splot Dirichleta funkcji \(\displaystyle{ \mu}\) z funkcją \(\displaystyle{ 1}\), a splot funkcji multiplikatywnych jest funkcją multiplikatywną. Czyli wystarczy sprawdzić równość (dla \(\displaystyle{ n>1}\)): \(\displaystyle{ \sum_{d|n}{\mu(d)}=0}\) tylko dla \(\displaystyle{ d=p^k, \ p \in \mathbb{P}}\)
ODPOWIEDZ