Ile rozwiązań ma kongruencja

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kasiczka15m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Ile rozwiązań ma kongruencja

Post autor: kasiczka15m »

1.\(\displaystyle{ x^{2}=2\pmod{97}}\)
2. \(\displaystyle{ x^{2}=-1\pmod{79}}\)
3. \(\displaystyle{ x^{2}=151\pmod{991}}\)
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, o 19:10 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol modulo to \pmod
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Ile rozwiązań ma kongruencja

Post autor: Zordon »

zawsze albo 0 albo 2 rozwiązania, sprowadza się do policzenia wartości symbolu Legendre'a
ODPOWIEDZ