Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} xy=120\\ [x,y]=30 \end{cases}}\)
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
ze wzoru \(\displaystyle{ nwd(x,y)\cdot nww(x,y)=xy}\) wylicz \(\displaystyle{ d=nwd(x,y)}\)
Potem:
\(\displaystyle{ x=dx'}\)
\(\displaystyle{ y=dy'}\)
\(\displaystyle{ x',y'}\) względnie pierwsze, rozważ przypadki.
Potem:
\(\displaystyle{ x=dx'}\)
\(\displaystyle{ y=dy'}\)
\(\displaystyle{ x',y'}\) względnie pierwsze, rozważ przypadki.
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x,y)=4 \\ [x,y]=3 \end{cases} \begin{cases} x=4x'\\ y=4y'\end{cases}}\) i (x',y')=1 wtedy
\(\displaystyle{ \begin{cases} (4x',4y')=4\\ [4x',4y']=30\end{cases}
\begin{cases} 4(x',y')=4\\ 4[x',y']=30 \end{cases}
\begin{cases} (x',y')=1\\ [x',y']= \frac{30}{4} \end{cases}}\) a 30 nie dzieli sie przez 4..
\(\displaystyle{ \begin{cases} (4x',4y')=4\\ [4x',4y']=30\end{cases}
\begin{cases} 4(x',y')=4\\ 4[x',y']=30 \end{cases}
\begin{cases} (x',y')=1\\ [x',y']= \frac{30}{4} \end{cases}}\) a 30 nie dzieli sie przez 4..
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Rozwiązać w liczbach naturalnych układ równań
czyli nie ma rozwiazania w liczbach naturalnych. Dzieki