Liczby pierwsze
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Liczby pierwsze
1.Niech \(\displaystyle{ p \in P, p>2}\). Pokazać, że \(\displaystyle{ 1^{2} \cdot 3^{2} \cdot 5^{2} \cdot\ldots\cdot (p-2)^{2} = (-1)^{ \frac{p+1}{2} } \mod p}\)
2. Dla jakich liczb pierwszych nieparzystych liczba -3 jest resztą kwadratową modulo \(\displaystyle{ p}\)?
2. Dla jakich liczb pierwszych nieparzystych liczba -3 jest resztą kwadratową modulo \(\displaystyle{ p}\)?
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 12:27 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
Powód: Między tagami
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczby pierwsze
zauważmy że:
\(\displaystyle{ 1^{2}=1(1-p)=(-1) \cdot 1 \cdot (p-1)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2}=3(3-p)=(-1) \cdot 3 \cdot (p-3)}\)
...........................................................
\(\displaystyle{ (p-2)^{2}=(p-2) \cdot [(p-2)-p]=(-1) \cdot (p-2) \cdot 2}\)
pomnożymy to ostatnie stronami i otrzymamy:
\(\displaystyle{ (p-1)!(-1)^{ \frac{p-1}{2}}=(-1) \cdot (-1)^{ \frac{p-1}{2}}=(-1)^{ \frac{p+1}{2} }}\)
ostatnie przejście jest z Wilsona!
-- 29 stycznia 2012, 15:32 --
Oczywiście wszystkie te równości są modulo \(\displaystyle{ p!}\)
\(\displaystyle{ 1^{2}=1(1-p)=(-1) \cdot 1 \cdot (p-1)}\)
\(\displaystyle{ 3^{2}=3(3-p)=(-1) \cdot 3 \cdot (p-3)}\)
...........................................................
\(\displaystyle{ (p-2)^{2}=(p-2) \cdot [(p-2)-p]=(-1) \cdot (p-2) \cdot 2}\)
pomnożymy to ostatnie stronami i otrzymamy:
\(\displaystyle{ (p-1)!(-1)^{ \frac{p-1}{2}}=(-1) \cdot (-1)^{ \frac{p-1}{2}}=(-1)^{ \frac{p+1}{2} }}\)
ostatnie przejście jest z Wilsona!
-- 29 stycznia 2012, 15:32 --
Oczywiście wszystkie te równości są modulo \(\displaystyle{ p!}\)
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 15:43 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot .
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot .
- arek7531
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 01:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: moczydoły
Liczby pierwsze
Sposób definiowania pewnych wielkości jest tylko moją i wyłącznie moją sprawą
Chciałem zauważyć, że mnożenie modulo to inne mnożenie niż normalne
dlatego z definicji:
def:
\(\displaystyle{ \cdot{(\mod)} =*}\)
zad 2:
\(\displaystyle{ ( \frac{-3}{p} )=( \frac{-1}{p} )*( \frac{3}{p} )=(-1)^{ \frac{p-1}{2} }*3^{ \frac{p-1}{2}}}\)
teraz trzeba sobie pokombinować kiedy p-1 podzielne przez 4 a kiedy nie!
Chciałem zauważyć, że mnożenie modulo to inne mnożenie niż normalne
dlatego z definicji:
def:
\(\displaystyle{ \cdot{(\mod)} =*}\)
zad 2:
\(\displaystyle{ ( \frac{-3}{p} )=( \frac{-1}{p} )*( \frac{3}{p} )=(-1)^{ \frac{p-1}{2} }*3^{ \frac{p-1}{2}}}\)
teraz trzeba sobie pokombinować kiedy p-1 podzielne przez 4 a kiedy nie!
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
Liczby pierwsze
W takim razie \(\displaystyle{ \frac{p-1}{2}=0\pmod{4}}\) jest tak dla \(\displaystyle{ p=9,17,33,49..}\) tylko jak to poprawnie sformułować?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, o 18:58 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczby pierwsze
dla :
\(\displaystyle{ p=4k+1}\)
wynik wyjdzie: \(\displaystyle{ (-1)^{2k} \cdot 3^{2k}=p-1}\)
dla:
\(\displaystyle{ p \neq 4k+1}\)
będzie:
\(\displaystyle{ (-1)^{2k+1}3^{2k+1}=-1 \cdot 3^{2k+1}=-(p-1)=1}\)
\(\displaystyle{ p=4k+1}\)
wynik wyjdzie: \(\displaystyle{ (-1)^{2k} \cdot 3^{2k}=p-1}\)
dla:
\(\displaystyle{ p \neq 4k+1}\)
będzie:
\(\displaystyle{ (-1)^{2k+1}3^{2k+1}=-1 \cdot 3^{2k+1}=-(p-1)=1}\)
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Liczby pierwsze
\(\displaystyle{ 3^{\frac{p-1}{2}}}\) można zdecydowanie zwinąć do milszej postaci, bo w takiej to dalej nic nie wiadomo.
edit: chociaż chyba wyżej to właśnie robisz, tylko zastanawia mnie skąd Ci się te równości biorą
edit: chociaż chyba wyżej to właśnie robisz, tylko zastanawia mnie skąd Ci się te równości biorą
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Liczby pierwsze
ja biorę stąd:
mianowicie:
wiadomo, że: np dla ilorazu parzystego:
\(\displaystyle{ 3^{2k}3^{2k}=3^{p-1}=1}\)
stąd:
\(\displaystyle{ 3^{2k}=p-1}\)
mianowicie:
wiadomo, że: np dla ilorazu parzystego:
\(\displaystyle{ 3^{2k}3^{2k}=3^{p-1}=1}\)
stąd:
\(\displaystyle{ 3^{2k}=p-1}\)