Przedstawic w postaci ułamka łańcuchowego arytmetycznego

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kasiczka15m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Przedstawic w postaci ułamka łańcuchowego arytmetycznego

Post autor: kasiczka15m »

Przedstawić liczbę \(\displaystyle{ \frac{11}{23}}\) w postaci ułamka łańcuchowego arytmetycznego. Co zrobic w tym przypadku gdy licznik jest mniejszy od mianownika??
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Przedstawic w postaci ułamka łańcuchowego arytmetycznego

Post autor: »

\(\displaystyle{ \frac{11}{23}= \frac{1}{\frac{23}{11}}= \ldots}\)

Q.
kasiczka15m
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2011, o 22:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

Przedstawic w postaci ułamka łańcuchowego arytmetycznego

Post autor: kasiczka15m »

No ale przy zapisywaniu ułamków łańcuchowych mozna korzystać z Euklidesa czyli
\(\displaystyle{ 11=23\cdot ??}\)
nie pasuje mi odwrocenie tak tego ulamka
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, o 14:30 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Przedstawic w postaci ułamka łańcuchowego arytmetycznego

Post autor: norwimaj »

Skoro tak, to \(\displaystyle{ 11=0\cdot23+11}\) i wychodzi to samo co napisał .
ODPOWIEDZ