Układ kongruencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 28 razy

Układ kongruencji

Post autor: plancys »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x= 19 \pmod{49}\\x = 10 \pmod{14}\end{cases}}\)

zamieniłem to na :
\(\displaystyle{ \begin{cases} x= 3 \pmod{7}\\x = 0 \pmod{2}\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ N = 14}\)
\(\displaystyle{ N_{1} = 2}\)
\(\displaystyle{ N_{2} = 7}\) Z algorytmu Euklidesa wyszło \(\displaystyle{ x_{1} = 4 , x_{2} = 1}\)
czyli \(\displaystyle{ x = 3 * 4 * 2 + 7 * 0 * 1 = 24}\)
\(\displaystyle{ 24 \pmod{14} = 10}\) może mi ktoś wskazać błąd w rozumowaniu?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Układ kongruencji

Post autor: Vax »

Od razu widać, że dany układ nie ma rozwiązań, bo z pierwszej kongruencji ma być w szczególności: \(\displaystyle{ x \equiv 19 \equiv 5\pmod{7}}\)

Oraz z 2 kongruencji w szczególności: \(\displaystyle{ x \equiv 10 \equiv 3\pmod{7}}\) sprzeczność.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 28 razy

Układ kongruencji

Post autor: plancys »

Rzeczywiście... Popełniłem głupi błąd bo x = 19 (mod 7) zamieniłem na x = 3 (mod 7) ... zamiast 3 powinna być 5..
ODPOWIEDZ