\(\displaystyle{ \forall_{a \in \mathbb{R} \setminus \left\{ 0\right\}}\forall_{b \in \mathbb{R}}\forall_{c \in \mathbb{R}}\forall_{d \in \mathbb{R}} [\ 27\left(\frac{2b^3-9abc+27a^2d}{27a^3}\right)^2\right+4\left(\frac{-b^2+3ac}{3a^2}\right)\right)^3<0 \Rightarrow -1 \le \frac{2b^3-9abc+27a^2d}{-6ab^2+18a^2c} \cdot \left(\sqrt{\frac{b^2-3ac}{9a^2}}\right)^{-1} \le 1]}\)
(ilekroć spełnione jest założenie, tylekroć zachodzi teza)
Dowieść nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Dowieść nierówność
Może z jakiejś nierówności to pójdzie, ale nie mam pomysłu z jakej ani też zbyt dużej wiedzy w tym temacie dlatego tutaj dałem. Warunkiem koniecznym jest \(\displaystyle{ -b^2+3ac<0}\), ale to niewiele daje.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, o 13:50 przez tatteredspire, łącznie zmieniany 1 raz.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Dowieść nierówność
Zapisz tę pałownie normalnie czyli:
\(\displaystyle{ \frac{27}{27^{2}a^{6}}(2b^{3}-9abc+27a^{2}d)^{2}- \frac{4}{27a^{6}}(b^{2}-3ac)^{3} <0}\)
wynika:
\(\displaystyle{ -1 \le -\frac{1}{6a} \frac{2b^{3}-9abc+27a^{2}d}{b^{2}-3ac}* \sqrt{ \frac{9a^{2}}{b^{2}-3ac} } \le 1}\)
i podstaw:
\(\displaystyle{ A=2b^{3}-9abc+27a^{2}d}\)
\(\displaystyle{ B=b^{2}-3ac}\)
i masz:
założenie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{27a^{6}}A^{2}-\frac{4}{27a^{6}}B^{3}<0}\)
lub:
\(\displaystyle{ A^{2}-4B^{3}<0}\)
lub:
\(\displaystyle{ A^{2}<4B^{3}}\)
z tezą podobnie i wychodzi
bo teza wygląda tak:
\(\displaystyle{ -1 \le - \frac{3a}{6a} \frac{A}{B \sqrt{B} } \le 1}\)
lub:
\(\displaystyle{ -2 \le \frac{A}{B \sqrt{B} } \le 2}\)
No i teraz to już widać.
-- 25 stycznia 2012, 13:52 --
Jestem ciekawy tylko skąd to wytrzasnąłeś:
z jakiego wzoru czy to takie zadanie heh...
-- 25 stycznia 2012, 13:54 --
to na 1 rzut okiem widać było, że ładnie się zwija ale nie robi to dobrego wrażenie na początku-- 25 stycznia 2012, 13:57 --W żadnym podręczniku nie widziałem tego zadania mi to przypomina wzory na pierwiastki 3 ciego stopnia z wielomianów ...ale do końca nie jestem pewny
\(\displaystyle{ \frac{27}{27^{2}a^{6}}(2b^{3}-9abc+27a^{2}d)^{2}- \frac{4}{27a^{6}}(b^{2}-3ac)^{3} <0}\)
wynika:
\(\displaystyle{ -1 \le -\frac{1}{6a} \frac{2b^{3}-9abc+27a^{2}d}{b^{2}-3ac}* \sqrt{ \frac{9a^{2}}{b^{2}-3ac} } \le 1}\)
i podstaw:
\(\displaystyle{ A=2b^{3}-9abc+27a^{2}d}\)
\(\displaystyle{ B=b^{2}-3ac}\)
i masz:
założenie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{27a^{6}}A^{2}-\frac{4}{27a^{6}}B^{3}<0}\)
lub:
\(\displaystyle{ A^{2}-4B^{3}<0}\)
lub:
\(\displaystyle{ A^{2}<4B^{3}}\)
z tezą podobnie i wychodzi
bo teza wygląda tak:
\(\displaystyle{ -1 \le - \frac{3a}{6a} \frac{A}{B \sqrt{B} } \le 1}\)
lub:
\(\displaystyle{ -2 \le \frac{A}{B \sqrt{B} } \le 2}\)
No i teraz to już widać.
-- 25 stycznia 2012, 13:52 --
Jestem ciekawy tylko skąd to wytrzasnąłeś:
z jakiego wzoru czy to takie zadanie heh...
-- 25 stycznia 2012, 13:54 --
to na 1 rzut okiem widać było, że ładnie się zwija ale nie robi to dobrego wrażenie na początku-- 25 stycznia 2012, 13:57 --W żadnym podręczniku nie widziałem tego zadania mi to przypomina wzory na pierwiastki 3 ciego stopnia z wielomianów ...ale do końca nie jestem pewny
-
- Użytkownik
- Posty: 716
- Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 74 razy
Dowieść nierówność
Tak, jest to związane z istnieniem trzech pierwiastków rzeczywistych wielomianu trzeciego stopnia - Ta liczba w tezie pomiędzy \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1}\) to jest \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) taki że \(\displaystyle{ \cos \frac{\alpha}{3}, \cos \left( \frac{ \alpha }{3}+\frac{2\pi}{3}\right), \cos \left(\frac{ \alpha }{3}+\frac{4\pi}{3}\right)}\) są "fragmentem" (kolejno) każdego z trzech pierwiastków takiego wielomianu. Potrzebowałem dowodu tego, że tę liczbę można przedstawić w postaci \(\displaystyle{ \cos \alpha}\).
Wielkie dzięki za wykazanie.
PS: Dopiero teraz odpisuję, bo chciałem coś zjeść.
Wielkie dzięki za wykazanie.
PS: Dopiero teraz odpisuję, bo chciałem coś zjeść.