Suma liczb
Suma liczb
Dane są trzy liczby a < b < c. Wiedząc, Ŝe największa z nich jest większa od
środkowej liczby o trzecią część liczby najmniejszej, środkowa liczba jest większa od
najmniejszej o trzecią część największej oraz najmniejsza jest o 10 większa od trzeciej
części liczby środkowej można stwierdzić, że suma tych liczb wynosi:
A. 150 D. 99 G. 39
B. 102 E. 75 H. 72
C. 45 F. 270 I. 105
J. 157-- 22 sty 2012, o 21:42 --Kombinuję, liczę i bez skutku. Raz taka odp, a innym razem inna. A tu do północy coraz bliżej.
środkowej liczby o trzecią część liczby najmniejszej, środkowa liczba jest większa od
najmniejszej o trzecią część największej oraz najmniejsza jest o 10 większa od trzeciej
części liczby środkowej można stwierdzić, że suma tych liczb wynosi:
A. 150 D. 99 G. 39
B. 102 E. 75 H. 72
C. 45 F. 270 I. 105
J. 157-- 22 sty 2012, o 21:42 --Kombinuję, liczę i bez skutku. Raz taka odp, a innym razem inna. A tu do północy coraz bliżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Suma liczb
Masz taki układ równań do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 10 + \frac{1}{3}b = a \\ \\a+ \frac{1}{3}c = b \\ \\b+ \frac{1}{3}a = c\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 10 + \frac{1}{3}b = a \\ \\a+ \frac{1}{3}c = b \\ \\b+ \frac{1}{3}a = c\end{array}}\)
Suma liczb
A JAK TEN UKŁAD ROZWIĄZAĆ, BO TO JUŻ MOJE XXX ZADANIE I ZARAZ NIE BĘDE WIEDZIEC ILE TO JEST 2X2. JAK KTOS MA SILE O TEJ PORZE?
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Suma liczb
\(\displaystyle{ a+ \frac{1}{3}c = c - \frac{1}{3}a \\ \\
\frac{4}{3}a = \frac{2}{3}c \\ \\
2a = c}\)
\frac{4}{3}a = \frac{2}{3}c \\ \\
2a = c}\)
Suma liczb
O rety. Licze i .... nie wychodzi mi żadna z proponowanych liczba. Wstyd, ale ... pustka....
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Suma liczb
\(\displaystyle{ a = \frac{1}{2} c}\)
Wstawiamy do pierwszego i drugiego:
\(\displaystyle{ 10 + \frac{1}{3}b = \frac{1}{2} c \\ \\
\frac{1}{2} c+ \frac{1}{3}c = b \\ \\
b = \frac{5}{6} c \\ \\
10 + \frac{5}{18} c = \frac{1}{2} c \\ \\
c = 45}\)
Reszta dla Ciebie.
Wstawiamy do pierwszego i drugiego:
\(\displaystyle{ 10 + \frac{1}{3}b = \frac{1}{2} c \\ \\
\frac{1}{2} c+ \frac{1}{3}c = b \\ \\
b = \frac{5}{6} c \\ \\
10 + \frac{5}{18} c = \frac{1}{2} c \\ \\
c = 45}\)
Reszta dla Ciebie.
Suma liczb
A. 150 D. 99 G. 39
B. 102 E. 75 H. 72
C. 45 F. 270 I. 105
J. 157
Żadna z tych odp nie pasuje. Już mi głowa paruje. Gejzer. Prosze nie pękać ze śmiechu. W końcu tu jestem.
B. 102 E. 75 H. 72
C. 45 F. 270 I. 105
J. 157
Żadna z tych odp nie pasuje. Już mi głowa paruje. Gejzer. Prosze nie pękać ze śmiechu. W końcu tu jestem.
Suma liczb
Wiem. To liczba 105.-- 22 sty 2012, o 22:58 --Teraz ,,, mocuję" się z takim zadaniem::
Suma wszystkich liczb trzycyfrowych, których wszystkie cyfry są parzyste (Uwaga!
Przyjmujemy, że liczba 0 jest parzysta) wynosi:
A. 69 370 D. 54 400 G. 25 000
B. 55 350 E. 6 800 H. 3 750
C. 75 000 F. 64 800 I. 56 500
J. 28 000
trzeba dodac liczby: od 200 do 888. Pomocy!!!
Suma wszystkich liczb trzycyfrowych, których wszystkie cyfry są parzyste (Uwaga!
Przyjmujemy, że liczba 0 jest parzysta) wynosi:
A. 69 370 D. 54 400 G. 25 000
B. 55 350 E. 6 800 H. 3 750
C. 75 000 F. 64 800 I. 56 500
J. 28 000
trzeba dodac liczby: od 200 do 888. Pomocy!!!
-
- Użytkownik
- Posty: 319
- Rejestracja: 6 gru 2011, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 26 razy
Suma liczb
suma k kolejnych (licząc od 1) liczb to \(\displaystyle{ \frac{k(k+1)}{2}}\).
suma k kolejnych liczb nieparzystych to \(\displaystyle{ k^{2}}\).
z tego chyba da się wykminić rozwiązanie !
suma k kolejnych liczb nieparzystych to \(\displaystyle{ k^{2}}\).
z tego chyba da się wykminić rozwiązanie !