Czy liczba może być kwadratem?
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Czy liczba może być kwadratem?
1. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{4^m+1}{4^n+1}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N,\ n\neq m\ ?}\)
2. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{3^m+1}{3^n+1}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N,\ n\neq m\ ?}\)
3. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{2^m+1}{2^n+1}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N,\ n\neq m\ ?}\)
4. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{2m(2m-1)}{2n(2n-1)}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N^+,\ n\neq m\ ?}\)
5. Rozważmy ciąg zadany rekurencyjnym warunkiem
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=6 \\ a_{n+1}=a_n\cdot\left( a_n-1\right) \end{cases}}\)
Czy istnieją w tym ciągu dwa różne wyrazy, których iloraz jest kwadratem liczby naturalnej?
JK
2. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{3^m+1}{3^n+1}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N,\ n\neq m\ ?}\)
3. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{2^m+1}{2^n+1}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N,\ n\neq m\ ?}\)
4. Czy liczba \(\displaystyle{ \frac{2m(2m-1)}{2n(2n-1)}}\) może być kwadratem liczby naturalnej dla pewnych \(\displaystyle{ m,n\in\mathbb N^+,\ n\neq m\ ?}\)
5. Rozważmy ciąg zadany rekurencyjnym warunkiem
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_1=6 \\ a_{n+1}=a_n\cdot\left( a_n-1\right) \end{cases}}\)
Czy istnieją w tym ciągu dwa różne wyrazy, których iloraz jest kwadratem liczby naturalnej?
JK
- cyberciq
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 19 kwie 2010, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 43 razy
Czy liczba może być kwadratem?
Dla 3 przecież wychodzi 205 a to nie jest kwadratPancernik pisze:3.
Tak. Np. \(\displaystyle{ m=10,n=2}\).
-- 21 sty 2012, o 15:54 --
1.
Tak. Np. \(\displaystyle{ m=9,n=3}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Czy liczba może być kwadratem?
Otóż w piątym nie może być.
bo z obserwacji łatwo zauważyć, że kolejne an są iloczynem parami różnych liczb pierwszych można to indukcyjnie: \(\displaystyle{ a_1=2 \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ Z: a_{n}=p_{n}}\)
\(\displaystyle{ T: a_{n+1}=p_{n+1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p_n}\) to iloczyn parami różnych liczb pierwszych czyli taka bezkwadratowa liczba.
Dw:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}(a_{n}-1)=p_{n} \cdot (a_{n}-1)}\)
ale łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ a_{n-1}}\) ma zupełnie inne dzielniki niż \(\displaystyle{ a_n}\) czyli \(\displaystyle{ p_n}\)
łatwo też zauważyć, że:
\(\displaystyle{ a_{m}=k_{n}a_{n},n<m}\)
\(\displaystyle{ k_n}\)-+
- ciąg parami różnych liczb pierwszych.
Z ostatniego wynika teza zadania, że nie może być ten iloraz kwadratem liczby naturalnej.
-- 22 stycznia 2012, 12:43 --
\(\displaystyle{ 6=2 \cdot 3\\
30=2 \cdot 3 \cdot 5\\
870=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 29\\
756030=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 11 \cdot 29 \cdot 79\\
571580604870=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 11 \cdot 19 \cdot 29 \cdot 79 \cdot 39791}\)
.........................................................
bo z obserwacji łatwo zauważyć, że kolejne an są iloczynem parami różnych liczb pierwszych można to indukcyjnie: \(\displaystyle{ a_1=2 \cdot 3}\)
\(\displaystyle{ Z: a_{n}=p_{n}}\)
\(\displaystyle{ T: a_{n+1}=p_{n+1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ p_n}\) to iloczyn parami różnych liczb pierwszych czyli taka bezkwadratowa liczba.
Dw:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}(a_{n}-1)=p_{n} \cdot (a_{n}-1)}\)
ale łatwo zauważyć, że \(\displaystyle{ a_{n-1}}\) ma zupełnie inne dzielniki niż \(\displaystyle{ a_n}\) czyli \(\displaystyle{ p_n}\)
łatwo też zauważyć, że:
\(\displaystyle{ a_{m}=k_{n}a_{n},n<m}\)
\(\displaystyle{ k_n}\)-+
- ciąg parami różnych liczb pierwszych.
Z ostatniego wynika teza zadania, że nie może być ten iloraz kwadratem liczby naturalnej.
-- 22 stycznia 2012, 12:43 --
\(\displaystyle{ 6=2 \cdot 3\\
30=2 \cdot 3 \cdot 5\\
870=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 29\\
756030=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 11 \cdot 29 \cdot 79\\
571580604870=2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 11 \cdot 19 \cdot 29 \cdot 79 \cdot 39791}\)
.........................................................
Ostatnio zmieniony 25 sty 2012, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 10 razy
Czy liczba może być kwadratem?
arek1357, nie podoba mi się Twoje rozumowanie.
Dlaczego stąd że jeden wyraz jest iloczynem różnych liczb pierwszych ma wynikać, że następny wyraz także jest iloczynem różnych liczb pierwszych???
Zgadzam się, że każdy kolejny wyraz dzieli się przez każdy z pozostałych i że domnaża się w nim czynniki względnie pierwsze z czynnikami występującymi w poprzednich wyrazach. Ale w jaki sposób mogłeś stąd wywieść, że te "domnażane czynniki" są iloczynem różnych liczb pierwszych?
Przecież rozkład \(\displaystyle{ a_n-1}\) może zawierać także kwadraty różnych liczb pierwszych?
Przykład z tego ciągu ale innym warunku początkowym. Dla warunku początkowego np.
\(\displaystyle{ a_1 = 10}\), kolejny wyraz dzieli się przez \(\displaystyle{ 9=3^2}\).
Dlaczego stąd że jeden wyraz jest iloczynem różnych liczb pierwszych ma wynikać, że następny wyraz także jest iloczynem różnych liczb pierwszych???
Zgadzam się, że każdy kolejny wyraz dzieli się przez każdy z pozostałych i że domnaża się w nim czynniki względnie pierwsze z czynnikami występującymi w poprzednich wyrazach. Ale w jaki sposób mogłeś stąd wywieść, że te "domnażane czynniki" są iloczynem różnych liczb pierwszych?
Przecież rozkład \(\displaystyle{ a_n-1}\) może zawierać także kwadraty różnych liczb pierwszych?
Przykład z tego ciągu ale innym warunku początkowym. Dla warunku początkowego np.
\(\displaystyle{ a_1 = 10}\), kolejny wyraz dzieli się przez \(\displaystyle{ 9=3^2}\).
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Czy liczba może być kwadratem?
ad 4 Zadanie ze 101 Nierozwiazanych...
np. \(\displaystyle{ \frac{50 \cdot 49}{ 2 \cdot 1}= 35^2}\)
tj. \(\displaystyle{ m=25 \ n=1}\)
np. \(\displaystyle{ \frac{50 \cdot 49}{ 2 \cdot 1}= 35^2}\)
tj. \(\displaystyle{ m=25 \ n=1}\)