Uzasadnienie spełniania nierówności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Mroku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2007, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Józefów/Warszawa
Podziękował: 2 razy

Uzasadnienie spełniania nierówności

Post autor: Mroku »

Uzasadnij że wszystkie liczby całkowite dodatnie n spełniają nierówność


25•\(\displaystyle{ (\frac{1}{5})^{n}}\)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{75}}\)\(\displaystyle{ \sqrt[3]{45}}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Uzasadnienie spełniania nierówności

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ P= \sqrt [3]{75\cdot 45}=\sqrt [3]{25 3 5 9}=15\\
L qslant 25 \frac{1}{5}=5\\
L}\)
Mroku
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2007, o 13:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Józefów/Warszawa
Podziękował: 2 razy

Uzasadnienie spełniania nierówności

Post autor: Mroku »

Dziękuje raz jeszcze. Jesteś mocna
ODPOWIEDZ