Gdyby ktoś miał chwilkę to prosiłabym o rozwiązanie poniższych dwóch zadań:
1. Znajdź największą liczbę naturalną k taką, że \(\displaystyle{ 15^k|100!}\)
2. Znaleźć cyfry x i y wiedząc że \(\displaystyle{ 104|x00100y}\)
dziwne podzielności
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dziwne podzielności
1. Wskazówka
zamień \(\displaystyle{ 100!}\) na \(\displaystyle{ 3^n \cdot 5^t \cdot W}\)
\(\displaystyle{ k = min(n,t)}\)
zamień \(\displaystyle{ 100!}\) na \(\displaystyle{ 3^n \cdot 5^t \cdot W}\)
\(\displaystyle{ k = min(n,t)}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
dziwne podzielności
zad 2 \(\displaystyle{ x=6\ y=8}\)
przypomnij sobie jaka jest cecha podzielności przez \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 13}\)
-- 14 stycznia 2012, 20:30 --
\(\displaystyle{ 104=8 \cdot 13}\)
przypomnij sobie jaka jest cecha podzielności przez \(\displaystyle{ 8}\) i \(\displaystyle{ 13}\)
-- 14 stycznia 2012, 20:30 --
\(\displaystyle{ 104=8 \cdot 13}\)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, o 21:08 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
dziwne podzielności
Przecież nie będę robił całego zadania. Wskazałem tylko metodologię postępowania, a jak ktoś zauważy czego jest więcej, a czego mniej to... jego/jej zyskRSM pisze:Inkwizytor, trójek w rozkładzie zawsze będzie więcej niż piątek, więc wystarczy tylko \(\displaystyle{ t}\) znaleźć