Rozwiazania kongruencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rozwiazania kongruencji

Post autor: MenosGrandes »

\(\displaystyle{ 21x \equiv 13 \pmod{64}}\)
Mam do rozwiazania taka kongruencje i nie wiem jak sie zabrac.. zeby nie liczyc wszystkiego po kolei
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Rozwiazania kongruencji

Post autor: irena_1 »

Można tak:
\(\displaystyle{ 21x\equiv13\ (mod\ 64)\\x=64a+13\\21x=63a+a+13\\x=3a+\frac{a+13}{21}\\\frac{a+13}{21}\in C\\a=8\\x=24+1=25\\x\equiv\ 25\ (mod\ 64)}\)
MenosGrandes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 12 lis 2011, o 09:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łowicz
Podziękował: 2 razy

Rozwiazania kongruencji

Post autor: MenosGrandes »

jeszcze jedno bo próbuje tą samą metodą ale coś nie wychodzi
\(\displaystyle{ 27x \equiv 72 \pmod{900}
NWD(900,27)=9}\)

wiec można podzielić przez 9 co daje
\(\displaystyle{ 3x \equiv 8 \pmod{100}}\)
ale dalej robie tak
\(\displaystyle{ 3x=100j + 8}\)
\(\displaystyle{ 3x=99j + j + 8}\)
dzielimy na 3 co daje
\(\displaystyle{ x= 33j + [(j+8)/3]}\)
i co dalej?
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Rozwiazania kongruencji

Post autor: irena_1 »

\(\displaystyle{ x=33j+\frac{j+8}{3}\\j=1\\x=33+3=36\\36\equiv\ 36\ (mod\ 100)}\)

Szukasz możliwie najmniejszej liczby całkowitej (naturalnej) j, żeby licznik dzielił się przez mianownik bez reszty
ODPOWIEDZ