Wykaż, że nie jest liczbą pierwszą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
silvaran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1300
Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 123 razy

Wykaż, że nie jest liczbą pierwszą

Post autor: silvaran »

Niech \(\displaystyle{ a,b, c, d}\) liczby całkowite dodatnie oraz \(\displaystyle{ ad = b^2 +bc+c^2}\) . Wykazac, ze \(\displaystyle{ a^2 +b^2 +c^2 +d^2}\) nie jest liczba pierwszą.

Udało mi się przekształcić sumę tych kwadratów do postaci \(\displaystyle{ (a+b+c+d)(a-b-c+d)}\). Teraz zostaje mi tylko pokazać, że drugi nawias nie jest jedynką. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Wykaż, że nie jest liczbą pierwszą

Post autor: Vax »

\(\displaystyle{ a+d \ge 2\sqrt{ad} = 2\sqrt{b^2+bc+c^2} = 2\sqrt{(b+\frac{c}{2})^2+\frac{3c^2}{4}} > 2\sqrt{(b+\frac{c}{2})^2} = \\ \\ = 2(b+\frac{c}{2}) = 2b+c \ge b+c+1}\)
ODPOWIEDZ