Kongruencja, pierwiastki pierwotne
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 sty 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 6 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Witajcie,
mam problem z taką oto kongruencją:
\(\displaystyle{ x^{8} \equiv 10 mod 31}\)
Z tego co wiem, należy znaleźć pierwiastek pierwotny modulo 31. Jednym z nich jest 3.
Następnie prawą stronę przedstawiam jako potęgę pierwiastka pierwotnego.
Wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ 3 ^{14} \equiv 10 mod 31}\)
Więc:
\(\displaystyle{ x^{8} \equiv 3 ^{14} mod 31}\)
Teraz wszystko logarytmuje, i obie strony przystają do siebie modulo wartość funkcji Eulera od 31 czyli 30:
\(\displaystyle{ 8log _{3}x \equiv 14 mod 30}\)
I tu mam problem.
Potrzebuję mieć wartość:
\(\displaystyle{ log _{3}x}\)
Chciałbym się pozbyć 8 stojącej przy nim. Rozumiem, że powinienem pomnożyć obie strony przez jej odwrotność modulo 30. Ale przecież 8 nie posiada odwrotności mod 30, gdyż nie jest z 30 względnie pierwsza.
Co teraz powinienem zrobić?
A może kongruencja nie posiada rozwiązań? (w zadaniu było napisane "znajdź rozwiązania jeśli istnieją"). Jeśli tak to z czego to wynika?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
mam problem z taką oto kongruencją:
\(\displaystyle{ x^{8} \equiv 10 mod 31}\)
Z tego co wiem, należy znaleźć pierwiastek pierwotny modulo 31. Jednym z nich jest 3.
Następnie prawą stronę przedstawiam jako potęgę pierwiastka pierwotnego.
Wyszło mi, że:
\(\displaystyle{ 3 ^{14} \equiv 10 mod 31}\)
Więc:
\(\displaystyle{ x^{8} \equiv 3 ^{14} mod 31}\)
Teraz wszystko logarytmuje, i obie strony przystają do siebie modulo wartość funkcji Eulera od 31 czyli 30:
\(\displaystyle{ 8log _{3}x \equiv 14 mod 30}\)
I tu mam problem.
Potrzebuję mieć wartość:
\(\displaystyle{ log _{3}x}\)
Chciałbym się pozbyć 8 stojącej przy nim. Rozumiem, że powinienem pomnożyć obie strony przez jej odwrotność modulo 30. Ale przecież 8 nie posiada odwrotności mod 30, gdyż nie jest z 30 względnie pierwsza.
Co teraz powinienem zrobić?
A może kongruencja nie posiada rozwiązań? (w zadaniu było napisane "znajdź rozwiązania jeśli istnieją"). Jeśli tak to z czego to wynika?
Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Strasznie zagmatwałeś ale spróbuję ro rozwikłać, sądzę że w ostatnim chodzi o mod 31 a nie mod 30
uporządkuijmy czyli chcesz obliczyć:
\(\displaystyle{ log_{3}x=8^{-1}*14=4*14=56=25}\)
oczywiście równości są modulo-- 6 stycznia 2012, 00:24 --A swoją drogą z tymi logarytmami to dałeś czadu!
uporządkuijmy czyli chcesz obliczyć:
\(\displaystyle{ log_{3}x=8^{-1}*14=4*14=56=25}\)
oczywiście równości są modulo-- 6 stycznia 2012, 00:24 --A swoją drogą z tymi logarytmami to dałeś czadu!
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 sty 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 6 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Dzięki za próbę rozwikłania.
Widzę, że znalazłeś odwrotność 8 modulo 31 tj. 4.
Ale w:
\(\displaystyle{ 8log _{3}x \equiv 14 mod 30}\)
wydaje mi się, że powinno być modulo 30.
Jest własność następująca:
\(\displaystyle{ x_{1} \equiv x_{2} mod n \Leftrightarrow log_{g}x_{1} \equiv log_{g} x_{2} mod \phi\left( n\right)}\)
Gdzie g jest generatorem grupy.
\(\displaystyle{ \phi\left( 31\right) = 30}\) (bo 31 jest l. pierwszą)
No i właśnie co tu począć? 8 nie będzie miało liczby odwrotnej mod 30 bo te liczby nie są względnie pierwsze.
BTW. Dlaczego "dałem czadu" z logarytmami?
Widzę, że znalazłeś odwrotność 8 modulo 31 tj. 4.
Ale w:
\(\displaystyle{ 8log _{3}x \equiv 14 mod 30}\)
wydaje mi się, że powinno być modulo 30.
Jest własność następująca:
\(\displaystyle{ x_{1} \equiv x_{2} mod n \Leftrightarrow log_{g}x_{1} \equiv log_{g} x_{2} mod \phi\left( n\right)}\)
Gdzie g jest generatorem grupy.
\(\displaystyle{ \phi\left( 31\right) = 30}\) (bo 31 jest l. pierwszą)
No i właśnie co tu począć? 8 nie będzie miało liczby odwrotnej mod 30 bo te liczby nie są względnie pierwsze.
BTW. Dlaczego "dałem czadu" z logarytmami?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
W modulo 30 tylko te elementu są odwrotne co są z 30 względnie pierwsze i one tworza grupę!
8 nie ma elementu odwrotnego bo nie jest z 30 względnie pierwsza!
8 nie ma elementu odwrotnego bo nie jest z 30 względnie pierwsza!
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 sty 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 6 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Właśnie to napisałem. I co tu zrobić?
Po zlogarytmowaniu zmieniam mod z 31 na 30 ( \(\displaystyle{ \phi\left( 31\right)}\) ).
I wtedy nie mogę odwrócić ósemki...
Po zlogarytmowaniu zmieniam mod z 31 na 30 ( \(\displaystyle{ \phi\left( 31\right)}\) ).
I wtedy nie mogę odwrócić ósemki...
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 sty 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 6 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Wynika to z własności, którą wziąłem z moich notatek:
\(\displaystyle{ x_{1} \equiv x_{2} \mod n \Leftrightarrow \log_{g}x_{1} \equiv \log_{g} x_{2} \mod \phi\left( n\right)}\)
W innych zadaniach, które robiliśmy na ćwiczeniach też zamienialiśmy mod po zlogarytmowaniu.
Ale zawsze wychodziły liczby względnie pierwsze i można było odwrócić modulo.
\(\displaystyle{ x_{1} \equiv x_{2} \mod n \Leftrightarrow \log_{g}x_{1} \equiv \log_{g} x_{2} \mod \phi\left( n\right)}\)
W innych zadaniach, które robiliśmy na ćwiczeniach też zamienialiśmy mod po zlogarytmowaniu.
Ale zawsze wychodziły liczby względnie pierwsze i można było odwrócić modulo.
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 14:05 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
dzb, jeśli \(\displaystyle{ ad\equiv bd \pmod{cd}}\) to \(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{c}}\) oraz jeśli
\(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{dp}}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest pierwsza to \(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{p}}\)
\(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{dp}}\) gdzie \(\displaystyle{ p}\) jest pierwsza to \(\displaystyle{ a\equiv b \pmod{p}}\)
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
3=8 mod 5 jeśli zachodzi to
to według tego wzoru powinno zachodzić również i to:
\(\displaystyle{ lg_{3}3=lg_{3}8 (mod4)}\)
czyli 3 do x wychodzi 0 bzdura
co to za wzór coś się to dla mnie wydaje dziwne
to według tego wzoru powinno zachodzić również i to:
\(\displaystyle{ lg_{3}3=lg_{3}8 (mod4)}\)
czyli 3 do x wychodzi 0 bzdura
co to za wzór coś się to dla mnie wydaje dziwne
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 sty 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 6 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Dzięki abc666
Skorzystałem z własności:
\(\displaystyle{ ad\equiv bd \pmod{cd} to a\equiv b \pmod{c}}\)
i mam:
\(\displaystyle{ 8log _{3}x \equiv 14 mod 30}\)
\(\displaystyle{ 4log _{3}x \equiv 7 mod 15}\)
Odwrotną liczbą do 4 modulo 15 jest 4.
\(\displaystyle{ log _{3}x \equiv 4 \cdot 7 mod 15}\)
\(\displaystyle{ log _{3}x \equiv 13 mod 15}\)
\(\displaystyle{ x = 3^{13}}\)
Sprawdzałem podstawiając i jest ok.
Skorzystałem z własności:
\(\displaystyle{ ad\equiv bd \pmod{cd} to a\equiv b \pmod{c}}\)
i mam:
\(\displaystyle{ 8log _{3}x \equiv 14 mod 30}\)
\(\displaystyle{ 4log _{3}x \equiv 7 mod 15}\)
Odwrotną liczbą do 4 modulo 15 jest 4.
\(\displaystyle{ log _{3}x \equiv 4 \cdot 7 mod 15}\)
\(\displaystyle{ log _{3}x \equiv 13 mod 15}\)
\(\displaystyle{ x = 3^{13}}\)
Sprawdzałem podstawiając i jest ok.
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Tylko jest jeszcze taki problem, że ta kongruencja ma dwa rozwiązania. Jak uzyskać drugie, powiem szczerze, że nie wiem.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Kongruencja, pierwiastki pierwotne
Pisanie takich logarytmów jest zdecydowanie niepożądane. Zupełnie wystarcza takie rozumowanie:
\(\displaystyle{ x}\) jest pewną potęgą 3, zatem niech \(\displaystyle{ x=3^{y}}\). Nasze równanie przepisuje się jako:
\(\displaystyle{ 3^{8y}=3^{14} \pmod{31}}\).
Co jak słusznie zauważyłeś jest równoważne temu, że:
\(\displaystyle{ 8y = 14\pmod{30}}\)
Tutaj dostajemy kongruencję liniową, jest pewnie znany algorytm ich rozwiązywania, ale przypomnę:
Wydzielamy przez \(\displaystyle{ nwd(8,30)=2}\), \(\displaystyle{ 2|14}\) zatem będą 2 rozwiązania. Przechodzimy do równania:
\(\displaystyle{ 4y = 7\pmod{15}}\)
\(\displaystyle{ y = 13\pmod{15}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ y = 13,13+15\pmod{30}}\)
Stąd mamy dwa rozwiazania: \(\displaystyle{ 3^{13},3^{28}}\)
\(\displaystyle{ x}\) jest pewną potęgą 3, zatem niech \(\displaystyle{ x=3^{y}}\). Nasze równanie przepisuje się jako:
\(\displaystyle{ 3^{8y}=3^{14} \pmod{31}}\).
Co jak słusznie zauważyłeś jest równoważne temu, że:
\(\displaystyle{ 8y = 14\pmod{30}}\)
Tutaj dostajemy kongruencję liniową, jest pewnie znany algorytm ich rozwiązywania, ale przypomnę:
Wydzielamy przez \(\displaystyle{ nwd(8,30)=2}\), \(\displaystyle{ 2|14}\) zatem będą 2 rozwiązania. Przechodzimy do równania:
\(\displaystyle{ 4y = 7\pmod{15}}\)
\(\displaystyle{ y = 13\pmod{15}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ y = 13,13+15\pmod{30}}\)
Stąd mamy dwa rozwiazania: \(\displaystyle{ 3^{13},3^{28}}\)