podzielność z użyciem modulo

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: manduka »

Udowodnij podzielność przy użyciu przystawania modulo
\(\displaystyle{ 7|2^{n+2}+3^{2n+1}}\)

byłby ktoś taki miły i pokazał jak się robi zadanie tego typu ?
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 13 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: RSM »

Zacznij od tego, że \(\displaystyle{ 3^2 \equiv _7 2}\). Dalej, możesz podnieść obie strony do potęgi \(\displaystyle{ n}\).
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: manduka »

\(\displaystyle{ 3^{2}\equiv 2(mod7)}\)

\(\displaystyle{ 3^{2n}\equiv 2^{n}(mod7)}\)

i nie wiem co dalej...
m-2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 4 maja 2011, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: m-2 »

\(\displaystyle{ 2^{n+2}+3^{2n+1}=4\cdot 2^{n}+3\cdot 9^{n}\equiv 4\cdot 2^{n}+3\cdot 2^{n}\equiv 7\cdot 2^{n}\equiv 0 \pmod 7}\)
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: manduka »

hmm , nie rozumiem nic z tego, tam jest równość w pierwszym przejściu ? i jak nagle się \(\displaystyle{ 9^{n}}\) zmieniło w\(\displaystyle{ 2^{n}}\)
RSM
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 13 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: RSM »

Bo \(\displaystyle{ 9 \equiv _7 2}\)
manduka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 7 lis 2011, o 20:48
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 83 razy
Pomógł: 15 razy

podzielność z użyciem modulo

Post autor: manduka »

aha, ok rozumiem juz, dzieki
ODPOWIEDZ