1. Uzasadnij że jeżeli \(\displaystyle{ x \in \mathbb{N}}\) to: \(\displaystyle{ (x+2)^{4}-x^{4}}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 8}\).
2. Dla jakich \(\displaystyle{ x \in \mathbb{N}}\) liczba \(\displaystyle{ x^{2}+4x-8}\) jest kwadratem liczby naturalnej. Tutaj doprowadziłem do postaci: \(\displaystyle{ \left(x+2\right)^{2}-12}\) no i zauważam że dla \(\displaystyle{ x=2}\) dostajemy \(\displaystyle{ 2^{2} \Longrightarrow 4}\) a więc na pewno \(\displaystyle{ 2}\) spełnia, ale czy jest jakieś inne, poprawne rozumowanie, pozwalające na rozwiązanie tego zadania?
Pozdrawiam.
Podzielnosc liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Podzielnosc liczb
1) wystarczy zastosować wzór na czwartą potęgę sumy: \(\displaystyle{ (a+b)^4=a^4+4a^3b+8a^2b^2+4ab^3+b^4}\). Otrzymam: \(\displaystyle{ 8\cdot(x^3+3x^2+4x+2)}\)
- Casio-fx
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 gru 2011, o 07:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: cos 60
- Podziękował: 1 raz
Podzielnosc liczb
Spoko, a czy można zrobić tak drugie zadanie (Poniżej przedstawiam moje rozwiązanie):
\(\displaystyle{ x^{2}+4x-8=x^{2} \iff 4x-8=0 \iff 4x=8 \iff x=2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4x-8=x^{2} \iff 4x-8=0 \iff 4x=8 \iff x=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 197
- Rejestracja: 1 lip 2011, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Internet
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 13 razy
Podzielnosc liczb
Nie można.\(\displaystyle{ x^{2}+4x-8=k^{2}}\) i dalej coś z tym rób (dwa wzory skróconego mnożenia zastosować trzeba).
P.S. W podpisie masz błąd.
P.S. W podpisie masz błąd.