Mam problem z takim zadaniem
Wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie \(\displaystyle{ 2 ^{n} \cdot (4-n)=2n+4}\)
Wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, o 16:35 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Temat lepiej pasuje do działu Teoria liczb. Poprawa wiadomości.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Temat lepiej pasuje do działu Teoria liczb. Poprawa wiadomości.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie
Dla n większego od 4 jedna strona jest ujemna a druga dodatnia, więc jeśli o naturalne to masz tylko 5 liczb do sprawdzenia (0 wliczam do naturalnych)
-
- Użytkownik
- Posty: 292
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 00:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krasnobród
- Podziękował: 4 razy
Wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie
A nie da się tego jakoś przekształcić? Bo samo "gdybanie" nic mi nie da w I liceum
Wyznacz wszystkie liczby spełniające równanie
To nie jest gdybanie. Rozwiązania mogą należeć tylko do zbioru \(\displaystyle{ \{-1,0,1,2,3\}}\) bo w pozostałych przypadkach mamy różne znaki. Wystarczy te kilka liczb sprawdzić ręcznie.