czy można zapisywać przedział w postaci różnicy zbiorów

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

czy można zapisywać przedział w postaci różnicy zbiorów

Post autor: izaizaiza »

Chodzi mi o zapis, czy jeśli \(\displaystyle{ x \in \left( - \infty ,3\right) \cup \left( 5, + \infty \right) \wedge x \in R}\) to czy poprawne będzie jak napiszę, że \(\displaystyle{ x \in R\setminus\left\langle 3,5\right\rangle}\)? Dziwnie wygląda takie odejmowanie przedziałów.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, o 20:39 przez izaizaiza, łącznie zmieniany 1 raz.
szw1710

czy można zapisywać przedział w postaci różnicy zbiorów

Post autor: szw1710 »

Tak, to często spotykany zapis. Tylko minus w druga stronę. W LaTeX-u nazywa się to setminus. Popraw post.
Awatar użytkownika
izaizaiza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 9 razy

czy można zapisywać przedział w postaci różnicy zbiorów

Post autor: izaizaiza »

Ok, dziękuję za odpowiedź. Przekonał mnie ten zapis z odwróconym minusem.
ODPOWIEDZ