reszta z dzielenia przez liczbę pierwszą

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
habbababba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2011, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

reszta z dzielenia przez liczbę pierwszą

Post autor: habbababba »

Pilnie potrzebuję uzasadnić, że dla każdej liczby pierwszej \(\displaystyle{ p}\) zachodzi \(\displaystyle{ (p-1)! = p \cdot k + p-1}\) co jest równoznaczne temu, że reszta z dzielenia \(\displaystyle{ (p-1)!}\) przez \(\displaystyle{ p}\) jest równa \(\displaystyle{ 1}\). Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc !
Ostatnio zmieniony 12 gru 2011, o 20:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Warto wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczać między tagami [latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

reszta z dzielenia przez liczbę pierwszą

Post autor: Vax »

habbababba pisze:Pilnie potrzebuję uzasadnić, że dla każdej liczby pierwszej p zachodzi (p-1)! = p*k + p-1 co jest równoznaczne temu, że reszta z dzielnenia (p-1)! przez p jest rowna 1. Byłbym bardzo wdzieczny za wszelka pomoc !
Nie jest równoważne. Poczytaj o twierdzeniu Wilsona.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5745
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

reszta z dzielenia przez liczbę pierwszą

Post autor: arek1357 »

No tak ale jak podstawi za k+1=l

to czy to nie będzie równoważne z tw. Wilsona???
ODPOWIEDZ