pytanie o rozwinięcie dziesiętne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
dżi-unit
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 13 paź 2008, o 18:01
Płeć: Kobieta

pytanie o rozwinięcie dziesiętne

Post autor: dżi-unit »

Czy liczby 0.29999.. oraz 0.3 są takie same?
szw1710

pytanie o rozwinięcie dziesiętne

Post autor: szw1710 »

Tak. Pokażę Ci na innym przykładzie. \(\displaystyle{ 0.(9)=1}\).

\(\displaystyle{ x=0.(9)\\[2ex]
10x=9.(9)=9+0.(9)=9+x\\[2ex]
9x=9\\[2ex]
x=1}\)


Na podobnej zasadzie pokażesz to i na Twojej liczbie.
ODPOWIEDZ