Rozwiązanie nierówności
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Rozwiązanie nierówności
Wymnożyłem i wyszło mi \(\displaystyle{ 4x ^{4}- 12x ^{3}-19x ^{2}+42x+45 \le 0}\)
I teraz wyłączyc x ?
I teraz wyłączyc x ?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozwiązanie nierówności
nie przyjrzałaś się dokładnie...anna_ pisze:Mnożysz, niestety innego wyjścia nie masz.
\(\displaystyle{ 2x^2-3x-8=(2x^2-3x-7)-1}\)
\(\displaystyle{ 2x^2-3x-6=(2x^2-3x-7)+1}\)
wzór skróconego mnożenia daje nam
\(\displaystyle{ (2x^2-3x-8)(2x^2-3x-6)=(2x^2-3x-7)^2-1}\)
i nierówność przybiera postać \(\displaystyle{ (2x^2-3x-7)^2 -4 \le 0}\)
i możemy rozkładać z powrotem na czynniki
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 44 razy
Rozwiązanie nierówności
ok, juz mam postać iloczynową Teraz wyznaczyć miejsca zerowe tych dwóch nawiasów ?
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Rozwiązanie nierówności
tak ci wyszło?drmb pisze:ok, juz mam postać iloczynową Teraz wyznaczyć miejsca zerowe tych dwóch nawiasów ?
\(\displaystyle{ \left( x+ \frac{3}{2} \right) (x+1)\left( x- \frac{5}{2}\right) (x-3) \le 0}\)