[Algorytm Euklidesa] NWD

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Sirius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 23 sie 2006, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy

[Algorytm Euklidesa] NWD

Post autor: Sirius »

Witam,
Mam pytanie o algorytm Euklidesa otóż czy dobrze liczę (tzn. nie ja tylko mój program):
Liczba 1: 29
Liczba 2: 155

NWD:
29 : 155 = 0, reszta 29
155 : 29 = 5, reszta 10
29 : 10 = 2, reszta 9
10 : 9 = 1, reszta 1
9 : 1 = 9, reszta 0

NWD(29, 155) = 1

Pozdrawiam.
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3393
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

[Algorytm Euklidesa] NWD

Post autor: mat1989 »

no tak bo 29 jest liczbą pierwszą.
Sirius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 23 sie 2006, o 21:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy

[Algorytm Euklidesa] NWD

Post autor: Sirius »

Dzięki za odpowiedź a sposób liczenia zgody z algorytmem Euklidesa?
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

[Algorytm Euklidesa] NWD

Post autor: DEXiu »

Krótko, zwięźle i na temat: TAK
ODPOWIEDZ