Wykazać, że liczba jest złożona.
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 07:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 6 razy
Wykazać, że liczba jest złożona.
Udowodnij, że dla dowolnej liczby n należącej do \(\displaystyle{ N_{+}}\) wszystkie liczby postaci \(\displaystyle{ 2^{4n+2} + 5^{4n}}\) są zlożone.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, o 20:59 przez Qń, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wykazać, że liczba jest złożona.
Oczywiście bredzę, ta liczba nie jest zawsze podzielna przez \(\displaystyle{ 13}\). Prawidłowa wskazówka:
\(\displaystyle{ 2^{4n+2} + 5^{4n}=(2^{2n+1})^2+2\cdot 2^{n+1}\cdot 5^{2n}+(5^{2n})^2-2\cdot 2^{n+1}\cdot 5^{2n}}\)
Q.
\(\displaystyle{ 2^{4n+2} + 5^{4n}=(2^{2n+1})^2+2\cdot 2^{n+1}\cdot 5^{2n}+(5^{2n})^2-2\cdot 2^{n+1}\cdot 5^{2n}}\)
Q.