Łatwa nierówsność ale mnie położyła

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Acros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj. Mazowieckie
Podziękował: 7 razy

Łatwa nierówsność ale mnie położyła

Post autor: Acros »

Udowodnij , że dla dowolnych dodatnich a,b,c zachodzi poniższa nierówność
\(\displaystyle{ (a+b)(b+c)(c+a) \ge 8abc}\)

JUŻ NIE TRZEBA WŁAŚNIE MNIE OLŚNIŁO zapomniałem \(\displaystyle{ a +b \ge 2 \sqrt{ab}}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, o 22:08 przez Acros, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Łatwa nierówsność ale mnie położyła

Post autor: Vax »

270593.htm
szw1710

Łatwa nierówsność ale mnie położyła

Post autor: szw1710 »

Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ \frac{x+y}{2}\ge\sqrt{xy}}\) dla \(\displaystyle{ x,y>0.}\) Wychodzi trywialnie.
ODPOWIEDZ