uzasadnij że nie istnieją dwie liczby, których suma jest równa 5 a ich iloczyn 7
ja to udowodnić??
uzasadnij że nie istnieją dwie liczby, których suma
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 25 wrz 2010, o 19:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mała cerkwica
- Podziękował: 24 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
uzasadnij że nie istnieją dwie liczby, których suma
Niech takie liczby to \(\displaystyle{ x\ {\rm i}\ y}\). Mamy wtedy
\(\displaystyle{ x+y=5}\), skąd \(\displaystyle{ y=5-x}\). Dalej mamy, że
\(\displaystyle{ x\cdot y=7}\)
\(\displaystyle{ x(5-x)=7}\)
\(\displaystyle{ -x^2+5x-7=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25-28=-3<0}\)
czyli taki \(\displaystyle{ x}\) nie istnieje.
\(\displaystyle{ x+y=5}\), skąd \(\displaystyle{ y=5-x}\). Dalej mamy, że
\(\displaystyle{ x\cdot y=7}\)
\(\displaystyle{ x(5-x)=7}\)
\(\displaystyle{ -x^2+5x-7=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25-28=-3<0}\)
czyli taki \(\displaystyle{ x}\) nie istnieje.