teoria z liczbami natutalnymi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
euphoric~
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 1 paź 2006, o 09:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Vitor

teoria z liczbami natutalnymi

Post autor: euphoric~ »

Dane jest twierdzenie : roznica kwadratu liczby naturalnej powiekszonej o 2 i kwadratu tej liczby rowna się czterokrotnosci tej liczby powiekszonej o 1. Udowodnij to twierdzenie. Sprawdz czy wzor jest prawdziwy dla : 0; -2; 1/2 i pierwiastek z 3. jaki nasuwa Ci sie wniosek?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

teoria z liczbami natutalnymi

Post autor: arek1357 »

prawdziwe dla każdego x
KinSlayer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 4 gru 2006, o 19:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 17 razy

teoria z liczbami natutalnymi

Post autor: KinSlayer »

\(\displaystyle{ (x+2)^{2}-x^{2}=x^{2}+4x+4-x^{2}=4x+4=4(x+1)}\)
matii994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2007, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lodz

teoria z liczbami natutalnymi

Post autor: matii994 »

(x+2)^{2}-x^{2}=x^{2}+4x+4-x^{2}=4x+4=4(x+1)

prosz
ODPOWIEDZ