jak przeksztalcic te dwa przyklady zeby:
a) \(\displaystyle{ \frac{1}{6} n\left( n+1\right) \left( 2n+1\right)+ \left( n+1\right) ^{2}}\) bylo rowne \(\displaystyle{ \frac{1}{6} \left( n+1\right) \left( n+2\right)\left( 2n+3\right)}\)
b) \(\displaystyle{ \left( n+1\right)!\left( n-2\right)-1}\) bylo rowne \(\displaystyle{ \left( n+2\right)!-1}\)
przeksztalcenia liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
przeksztalcenia liczb
a) Wyciągnij \(\displaystyle{ (n+1)}\) przed nawias.
b) Zauważ, że: \(\displaystyle{ (n+1)!= \frac{(n+2)!}{(n+2)}}\)
b) Zauważ, że: \(\displaystyle{ (n+1)!= \frac{(n+2)!}{(n+2)}}\)