dowód z liczbą niewymierną
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
dowód z liczbą niewymierną
Niech x będzie liczbą niewymierną. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sqrt{\left|x \right| }}\) jest również liczbą niewymierną.
dowód z liczbą niewymierną
Co by było, gdyby \(\displaystyle{ \sqrt{|x|}=\frac{p}{q}}\), gdzie \(\displaystyle{ p,q\in\mathbb{N}}\), czyli gdyby ta liczba była wymierna?
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
dowód z liczbą niewymierną
p i q musiały by być względnie pierwsze. Kombinuje tak od dłuższego czasu dowodem nie wprost, ale nic mi nie wychodzi. Następna wskazówka?:)
EDIT:Podniosłem obie strony równania do kwadratu i otrzymałem:
\(\displaystyle{ \left|x \right| = (\frac{p}{q})^2}\), a skoro p i q są względnie pierwsze ich kwadrat na pewno bedzie wartością wymierną, co koliduje z lewą stroną, gdyż wiemy, że x jest liczbą niewymierną. Zatem równanie jest sprzeczne, więc udowodnione, że \(\displaystyle{ \sqrt{\left| x\right| }}\) jest niewymierne.
Dobrze rozumuje?:)
EDIT:Podniosłem obie strony równania do kwadratu i otrzymałem:
\(\displaystyle{ \left|x \right| = (\frac{p}{q})^2}\), a skoro p i q są względnie pierwsze ich kwadrat na pewno bedzie wartością wymierną, co koliduje z lewą stroną, gdyż wiemy, że x jest liczbą niewymierną. Zatem równanie jest sprzeczne, więc udowodnione, że \(\displaystyle{ \sqrt{\left| x\right| }}\) jest niewymierne.
Dobrze rozumuje?:)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 19:39 przez smmileey, łącznie zmieniany 1 raz.
dowód z liczbą niewymierną
Czegoś nie rozumiem, moja odpowiedź jest natychmiastowa. Przecież po podniesieniu do kwadratu miałbyś, że \(\displaystyle{ |x|}\) jest wymierne, czyli \(\displaystyle{ x}\) także, wbrew założeniu. Na co tu względna pierwszość? Liczba wymierna ma wiele przedstawień. A może zadanie jest bardziej skomplikowane? Przeczytaj czy podałeś właściwą treść?
-
- Użytkownik
- Posty: 244
- Rejestracja: 25 paź 2010, o 15:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Sącz
- Podziękował: 56 razy
dowód z liczbą niewymierną
p i q nie mogą być przecież byle jakimi liczbami, skoro zakładam, że \(\displaystyle{ \sqrt{\left| x\right|}}\) jest wymierny. Musi to być więc ułamek nieskracalny , czyli liczby muszą być względnie pierwsze.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 19:46 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Stosuj właściwie \sqrt{} Liczba podpierwiastkowa między nawiasami {}.
Powód: Stosuj właściwie \sqrt{} Liczba podpierwiastkowa między nawiasami {}.
dowód z liczbą niewymierną
To nie ma żadnego znaczenia. Owszem, mogą być, bo "kanoniczna" postac liczby wymiernej jest w postaci ułamka nieskracalnego. Ale to naprawdę tutaj nie jest istotne. Przeczytaj mój poprzedni post, gdzie masz gotowca, niestety.