szuma liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
szuma liczb
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych trzycyfrowych, ktore nie dzielą się przez 3.
Wogole nie wiem jak sie za to zabrac , prosze o pomoc
Wogole nie wiem jak sie za to zabrac , prosze o pomoc
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
szuma liczb
Jeden ze sposobów: wyznaczyć sumę wszystkich naturalnych trzycyfrowych,a następnie od tej sumy odjąć sumę wszystkich naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
szuma liczb
czyli to bedzie tak ?:
\(\displaystyle{ Sn= \frac{[2 \cdot 100+(n-1) \cdot 3] \cdot n}{2}}\)
\(\displaystyle{ Sn= \frac{[2 \cdot 100+(n-1) \cdot 3] \cdot n}{2}}\)
szuma liczb
łoj, nie wiem czym jest \(\displaystyle{ S_n}\)
ale wiem, że
suma 3cyfrowych == 494550
suma 3c. lecz niepodzielnych == 329400
ale wiem, że
suma 3cyfrowych == 494550
suma 3c. lecz niepodzielnych == 329400
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
szuma liczb
Przykładowo sumę trzycyfrowych wszystkich możesz tak policzyć:primabalerina01 pisze:czyli to bedzie tak ?:
\(\displaystyle{ Sn= \frac{[2 \cdot 100+(n-1) \cdot 3] \cdot n}{2}}\)
\(\displaystyle{ a _{1}=100, a _{n}=999,r=1}\) , znajdujesz sobie n ze wzoru
\(\displaystyle{ a _{n} =a _{1}+(n-1)r, 999=100+(n-1), n=900}\)
podstawiasz teraz do wzoru sumacyjnego:
\(\displaystyle{ S _{900}= \frac{a _{1}+a _{900} }{2} \cdot 900= \frac{100+999}{2} \cdot 900=494550}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
szuma liczb
100 nie dzieli się przez 3, a po 996 jest jeszcze 999, które się dzieli.primabalerina01 pisze:ahaa i teraz mam to samo zrobic dla roznicy rownej 3, ale wtedy a1= 100 a an=996 ?
Dla podzielnych przez 3: \(\displaystyle{ a _{1}=102, a _{n}=999,r=3}\) znajdź sobie n i zsumuj.
-
- Użytkownik
- Posty: 387
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 14:58
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 86 razy