Udowodnić nie wprost ,że jeżeli \(\displaystyle{ n}\) jest iloczynem dwóch dodatnich liczb całkowitych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), to \(\displaystyle{ a \le \sqrt{n}}\) lub \(\displaystyle{ b \le \sqrt{n}}\)
Ktoś udzieli podpowiedzi?
dowód nie wprost
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
dowód nie wprost
Nie wprost, czyli załóż, że \(\displaystyle{ a>\sqrt{n}}\) i \(\displaystyle{ b>\sqrt{n}}\). Wówczas \(\displaystyle{ n=a \cdot b > n}\) i masz sprzeczność.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
dowód nie wprost
przypuśćmy,żę przeciwnie, czyli \(\displaystyle{ a> \sqrt{n} \wedge b> \sqrt{n}}\)
wtedy \(\displaystyle{ ab> \sqrt{n }\cdot \sqrt{n}=n}\)
sprzeczność z założeniem \(\displaystyle{ ab=n}\)
wtedy \(\displaystyle{ ab> \sqrt{n }\cdot \sqrt{n}=n}\)
sprzeczność z założeniem \(\displaystyle{ ab=n}\)