Proszę o pomoc, mianowicie zadanie jest takie: oszacuj od góry i dołu przez potęgi dziesiątki:
a) \(\displaystyle{ 1000!}\)
b) \(\displaystyle{ 700!}\)
proszę o wytłumaczenie jak się za takie coś zabrać, z góry dziękuję
Oszacuj od góry i dołu
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Oszacuj od góry i dołu
Tutaj mają dobre pomysły:
16471.htm
Poczytaj!
PS. Nie do końca, to odpowiada na pytanie ile jest zer na końcu, a nie ile jest cyfr. Jeśli chcesz oszacować przez potęgę dziesiątki to tak naprawdę pytanie się sprowadza do pytania ile cyfr w zapisie dziesiętnym mają podane liczby.
16471.htm
Poczytaj!
PS. Nie do końca, to odpowiada na pytanie ile jest zer na końcu, a nie ile jest cyfr. Jeśli chcesz oszacować przez potęgę dziesiątki to tak naprawdę pytanie się sprowadza do pytania ile cyfr w zapisie dziesiętnym mają podane liczby.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1503
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 476 razy
Oszacuj od góry i dołu
Zależy jak dokładne te szacowania mają być, takie bardzo grube to można od ręki:maciekg pisze:oszacuj od góry i dołu przez potęgi dziesiątki:
a) \(\displaystyle{ 1000!}\)
\(\displaystyle{ 1000!<1000^{1000}=10^{3000}}\)
Można pokazać przez indukcję że dla \(\displaystyle{ n \in N,n \ge 25}\) zachodzi \(\displaystyle{ n!>10^n}\)
stąd masz w drugą stronę \(\displaystyle{ 1000!>10^{1000}}\)
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
Oszacuj od góry i dołu
a) Może tak
\(\displaystyle{ 10^n<1000! \Leftrightarrow n<\log 1000!=\sum_{k=2}^{1000} \log k.}\)
\(\displaystyle{ 10^n<1000! \Leftrightarrow n<\log 1000!=\sum_{k=2}^{1000} \log k.}\)