Mam pytanie, zrobiłem zadanie ale nie jestem przekonany co do jego słuszności ;/ oto ono:
znajdz najmniejsza liczbę naturalną, która przy dzieleniu przez liczby \(\displaystyle{ 3,5,7}\) daje odpowiednio reszty: \(\displaystyle{ 0,3,3}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}q=0 (mod 3)\\
q=3 (mod 5)\\
q=3 (mod 7) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 0, 3, 6, 9 .....213\\
3, 8, 13, 18 ..... 213\\
3, 10, 17 ..... 213}\)
Dobrze to jest?
Robiłem to ręcznie ;/ jest moze na to jakis inny lepszy sposób niz twierdzenie chinskie o resztach?
Z góry dziękuje.
twierdzenie chinskie o resztach
-
- Użytkownik
- Posty: 108
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 11:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
twierdzenie chinskie o resztach
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 15:35 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 10 razy
twierdzenie chinskie o resztach
nie zauważyłeś, że 3 wszędzie też się powtarza ... niepotrzebnie szukałeś tak daleko z chińskiego tw. o resztach jeśli rozwiązanie istnieje, to jedno z nich jest na pewno niemniejsze od 0 i mniejsze niż iloczyn tych liczb, względem których liczymy mod, czyli w Twoim przypadku jedno z rozwiązań jest w zbiorze \(\displaystyle{ \{0,1,2,...,3\cdot 5\cdot 7-1\}}\) = \(\displaystyle{ \{0,1,2,...,104\}}\)
Jak masz ogólny problem znalezienia liczby, która względem trzech innych daje określone reszty z dzielenia, możesz ten problem podzielić na dwa prostsze. Na przykładzie:
Znajdź liczbę, która spełnia:
\(\displaystyle{ x\equiv 0 \pmod{3}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{7}}\)
można rozłożyć na poniższe problemy:
Najpierw szukamy liczby \(\displaystyle{ y}\), która spełnia dwa z powyższych równań, czyli np.:
\(\displaystyle{ y\equiv 0 \pmod{3}}\)
\(\displaystyle{ y\equiv 3 \pmod{5}}\)
i tu wypisujemy liczby od 0 do \(\displaystyle{ 3\cdot 5-1=15-1=14}\) aż trafimy na dwie takie same:
0,3,5,9,12 - te które spełniają pierwszą równość modularną
3,8,12 - te które spełniają drugą równość modularną
powtórzyła się 3 więc rozwiązaniem powyższych dwóch równości modularnych jest \(\displaystyle{ y=3+3\cdot 5\cdot k}\) czyli \(\displaystyle{ y\equiv 3\pmod{15}}\). Do tak otrzymanego rozwiązania dołączamy trzecią równość modularną i otrzymujemy kolejny problem, którego rozwiązaniem jest rozwiązanie naszego zadania a oto ten problem:
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{15}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{7}}\)
i już widać, że skoro w obu kongruencjach występuje po prawej stronie 3, to najmniejszym rozwiązaniem jest właśnie \(\displaystyle{ x=3}\).
Jak masz ogólny problem znalezienia liczby, która względem trzech innych daje określone reszty z dzielenia, możesz ten problem podzielić na dwa prostsze. Na przykładzie:
Znajdź liczbę, która spełnia:
\(\displaystyle{ x\equiv 0 \pmod{3}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{5}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{7}}\)
można rozłożyć na poniższe problemy:
Najpierw szukamy liczby \(\displaystyle{ y}\), która spełnia dwa z powyższych równań, czyli np.:
\(\displaystyle{ y\equiv 0 \pmod{3}}\)
\(\displaystyle{ y\equiv 3 \pmod{5}}\)
i tu wypisujemy liczby od 0 do \(\displaystyle{ 3\cdot 5-1=15-1=14}\) aż trafimy na dwie takie same:
0,3,5,9,12 - te które spełniają pierwszą równość modularną
3,8,12 - te które spełniają drugą równość modularną
powtórzyła się 3 więc rozwiązaniem powyższych dwóch równości modularnych jest \(\displaystyle{ y=3+3\cdot 5\cdot k}\) czyli \(\displaystyle{ y\equiv 3\pmod{15}}\). Do tak otrzymanego rozwiązania dołączamy trzecią równość modularną i otrzymujemy kolejny problem, którego rozwiązaniem jest rozwiązanie naszego zadania a oto ten problem:
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{15}}\)
\(\displaystyle{ x\equiv 3 \pmod{7}}\)
i już widać, że skoro w obu kongruencjach występuje po prawej stronie 3, to najmniejszym rozwiązaniem jest właśnie \(\displaystyle{ x=3}\).
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
twierdzenie chinskie o resztach
Można to rozwiązać tak:
Szukamy liczby a podzielnej przez 3 czyli
\(\displaystyle{ a=3k}\) dającej reszty jak w zadaniu czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3k=5l+3 \\ 3k=7m+3 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 3k-3=5l \\ 3k-3=7m \end{cases}}\)
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ 3k-3}\) dzieli się przez 35 (bo jest to NWW liczb 5 i 7) czyli:
\(\displaystyle{ 3k-3=35n \Rightarrow 3k=35n+3}\)
Podstawiamy kolejno n od 1 do ilu trzeba i wychodzi \(\displaystyle{ n=3
\Rightarrow 3k=108=a}\)
Szukamy liczby a podzielnej przez 3 czyli
\(\displaystyle{ a=3k}\) dającej reszty jak w zadaniu czyli:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3k=5l+3 \\ 3k=7m+3 \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} 3k-3=5l \\ 3k-3=7m \end{cases}}\)
Wynika z tego, że \(\displaystyle{ 3k-3}\) dzieli się przez 35 (bo jest to NWW liczb 5 i 7) czyli:
\(\displaystyle{ 3k-3=35n \Rightarrow 3k=35n+3}\)
Podstawiamy kolejno n od 1 do ilu trzeba i wychodzi \(\displaystyle{ n=3
\Rightarrow 3k=108=a}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 12 paź 2011, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 10 razy
twierdzenie chinskie o resztach
Nic nie stoi na przeszkodzie by \(\displaystyle{ n=0}\) wtedy mamy mniejszą liczbę naturalną, a zadanie mówi o znalezieniu najmniejszejkropka+ pisze: Podstawiamy kolejno n od 1 do ilu trzeba i wychodzi \(\displaystyle{ n=3
\Rightarrow 3k=108=a}\)
\(\displaystyle{ n=0 \Rightarrow 3k=3=a}\)
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
twierdzenie chinskie o resztach
eMaerthin, \(\displaystyle{ a=3 \Rightarrow \frac{3}{5}=0 \ r.5 \wedge \frac{3}{7}=0 \ r.7}\)
czyli nie spełnia warunków podanych w treści zadania.
czyli nie spełnia warunków podanych w treści zadania.
twierdzenie chinskie o resztach
kropka+, mylisz się.
\(\displaystyle{ 3 : 5 =0\ r\ 3}\)
bo
\(\displaystyle{ 0\cdot 5+3 = 3}\)
\(\displaystyle{ 3 : 5 =0\ r\ 3}\)
bo
\(\displaystyle{ 0\cdot 5+3 = 3}\)