równanie proprcjonalne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
koballo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 wrz 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin

równanie proprcjonalne

Post autor: koballo »

Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Wykaż, że
\(\displaystyle{ \frac{2}{ \sqrt[3]{7} - \sqrt[3]{3} } = \frac{ \sqrt[3]{49}+ \sqrt[3]{21}+ \sqrt[3]{9} }{2}}\)
szw1710

równanie proprcjonalne

Post autor: szw1710 »

Wymnóż "na krzyż" i już.
koballo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 29 wrz 2011, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Będzin

równanie proprcjonalne

Post autor: koballo »

hmmm no ok, wymnożę, ale jak to mam zrobić skoro tu mi wyjdą nie wiem jakie liczby.
można jakieś naprowadzenie?
szw1710

równanie proprcjonalne

Post autor: szw1710 »

Wymnóż nawias przez nawias, powyciągaj czynniki przed znaki pierwiastków i już.
ODPOWIEDZ