uzasadnij twierdzenie...

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
ADAM1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 19 wrz 2006, o 18:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BBa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 2 razy

uzasadnij twierdzenie...

Post autor: ADAM1234 »

Jak się zabrać do uzasadnienia tego:

\(\displaystyle{ \bigwedge{}}\) \(\displaystyle{ (\sqrt{3}-\sqrt{5})^{2n} > (\sqrt{3}-\sqrt{5})^{2n+1}}\)
\(\displaystyle{ _{n\in N^+}}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

uzasadnij twierdzenie...

Post autor: kolanko »

\(\displaystyle{ (\sqrt{3}-\sqrt{5})^{2n+1}=(\sqrt{3}-\sqrt{5})^{2n}*(\sqrt{3}-\sqrt{5})}\)

Dalej juz latwo - skracasz
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

uzasadnij twierdzenie...

Post autor: DEXiu »

Lewa strona jest dodatnia (liczba ujemna podniesiona do parzystej potęgi) a prawa ujemna (to samo tylko podnosimy do nieparzystej?
ODPOWIEDZ